Megnéztük a Grapoila nyílt napját

by talastunde

A budatétényi GRAPOILA palántavásárral egybekötött tavaszi nyílt napokat rendezett május 3-4-én.  A kétnapos rendezvényen permakultúrás előadásokkal, gasztroworkshoppal, közel 100-féle palántával, a Séf és a Kertész finomságaival, magcsereberével, kihagyhatatlan kertbejárásokkal és Grapoila- termékvásárral találkozhattak azok, akik ellátogattak az eseményre.

Hosszú kocsisor árulkodik arról, hogy a Grapoila nem a szokásos pénteki napját éli. Rengetegen kilátogattak már az első nap délelőttjén a nyílt napra, hogy palántákat vásároljanak, megkóstolják a Grapoila termékekből készült finomságokat. A rendezvényről Pinczés Mariannát, a Grapoila tulajdonosát kérdeztük.

Gondolták, hogy ilyen nagy érdeklődés fogja övezni a rendezvényt?

Igyekeztük úgy összeállítani a programjainkat, hogy sokszínű, izgalmas rendezvénnyel várjuk az érdeklődőket. Előadásaink főleg a permakultúra népszerűsítéséről szólnak. A nyílt napon a Grapoila márkánk, illetve annak a filozófiának a bemutatása a cél, amiben mint gyártó cég, mint munkáltató, mint kerületi vállalkozás hiszünk. Azt is megmutatjuk, hogy hogyan lehet használni a termékeinket. A zéro wast technológia áll a filozófiánk központjában, ami azt jelenti, hogy a Grapoila termékek gyártása során keletkezett minden melléktermék 100%-ban kerül hasznosításra, semmi sem vész kárba.  Itt a nyílt napon meg lehet kóstolni a terményekből készült ételeket. Nem titkolt szándékunk az is, hogy a programjainkkal edukálni is szeretnénk a lakosságot, ezért tartunk több fermentáló kásaworkshopot. Mi egészséges, natúr és finom élelmiszereket gyártunk. A közönségünk, akik ellátogatnak ide, ha közelebb kerülnek ehhez az életmódhoz, akkor már elértük a célunkat.

Mióta van Grapoila kert a kerületben?

A XXII. kerületben már 4. éve gondozzuk az irodaház mellett lévő, a permakultúra elveire épülő kertünket. Azt gondoltuk, hogy nem egy klasszikus parkot csinálunk ebből a 3000 négyzetméterből, ami rendelkezésünkre áll. Az üvegházat örököltük, mivel ez egy zöldségkutató intézet volt 20-30 évvel ezelőtt. Pénteken és szombaton vezetett kertbejárásokat tartunk többször is, amelyekre érdemes regisztrálni, aki meglátogat minket, mert nagy az érdeklődés a programunk iránt. Több egyesület is képviselteti magát a rendezvényünkön, akik kapcsolódnak a permakultúrához, vagy tanítják azt. Az oktatóik előadásokat tartanak, amelyek ingyenesek. Palántavásárral is kiegészítettük az eseményt, mivel minden évben neveljük a palántáinkat saját ültetésre, felhasználásra. A befolyt összeget pedig a kertre fordítjuk.  

Jól látom, hogy kezdi kinőni magát az esemény? Nagyon sok látogatójuk van.

Örülünk, ha ilyen sokan érdeklődnek a nyílt napjaink iránt. Korábban tavasszal 2 nyílt napot rendeztünk, illetve ősszel egyet. A két tavaszi tulajdonképpen összenőtt, és a korai meleg miatt már nyári palántákat is árusítunk most. A programjaink és a workshopok iránt nagy az érdeklődés, ezért azt kértük az érdeklődőktől, akik eljönnek hozzánk, hogy regisztráljanak ezekre a programokra, mielőtt ide érkeznek.

Főleg a kerületből látogatnak el önökhöz ide Budatéténybe?

Nem, sőt, azt gondolom, hogy a többség Budapest különböző részeiről érkezik hozzánk. Viszont az agglomeráció közelsége miatt nagyon sokan jönnek Érdről, Zsámbékról, Diósdról is. Szeretettel várjuk a látogatókat május 4-én, szombaton is a programjainkkal, a palántáinkkal és finom egészséges falatkákkal és ételekkel.

Olvasta már?