Megszavazták a 100 milliós támogatást a kerületi iskoláknak

by nora.farmosi

Karsay Ferenc polgármester javaslatára a képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a 100 millió forintos keretösszeget a helyi oktatási intézményeknek.

A polgármester a testületi ülésen hangsúlyozta: “annak ellenére, hogy már nem mi vagyunk az iskolák fenntartói, felelősségünk van – a kerületi gyerekek minőségi oktatásáért felelünk. Ez együttműködést igényel mind a képviselők, mind az iskola, mind a szülők részéről.” A polgármester arra kérte a képviselőket, hogy legyenek partnerek és támogassák az előterjesztését – számolt be róla a budafokteteny.hu.

Karsay Ferenc kifejtette: a tanév vége előtt konzultációt folytatott a kerületi iskolák pedagógusaival. Az egyeztetés során az oktatás és a tanárok helyzete mellett szóba került az is, hogy a helyi iskoláknak milyen fejlesztésekre lenne szükségük.

Az összeg elosztásának alapja az iskolákba járó gyerekek létszáma. Egyes intézményekben az épület állagromlása okoz problémát, máshol modern oktatási segédeszközökből van hiány. A polgármester leszögezte: nagyon fontos szempont, hogy a szülők javaslatait is figyelembe vegyék. Tehát az iskoláknak először a szülőkkel kell egyeztetniük, és utána pályázhatnak – tette hozzá.

Karsay Ferenc elmondta: a testület most még csak a fedezetbiztosításról döntött, az elosztás a következő lépés.

A Momentum képviselője, Kerekes Gábor szerint az iskolák támogatása állami feladat, és nem a helyi önkormányzaté.

Válaszul Szepesfalvy Anna alpolgármester közölte: az önkormányzat számtalan feladatot végez el a főváros helyett, mert a kerületi vezetésnek a lakosok érdekei az elsők. Hozzátette: “mi nem az egymásra mutogatásban hiszünk, ha probléma van, igyekszünk azt minél előbb megoldani.” Az alpolgármester hangsúlyozta: “az elmúlt hónapokban a főváros helyett újítottunk fel utakat, kaszáltuk a méhlegelőket, valamint az évek alatt több gyalogátkelőhelyet is létesítettünk.”

A képviselők végül egyhangúan megszavazták az iskoláknak szánt támogatást. Budafok-Tétény önkormányzata pedig garanciát vállal arra, hogy az iskolák még ebben az évben megkapják az igényelt összeget.

Az ülésen döntés született a Sörház utca 17.–Ibrik utca 27. szám alatti ingatlan ügyében is. Szepesfalvy Anna alpolgármester módosító indítványt nyújtott be, mely szerint az önkormányzat megvizsgáltatja az építési övezet hatályos szabályozását. Erre azért van szükség, hogy a területen ne lehessen zajos, környezetet zavaró, illetve környezetet károsító ipari tevékenységet végezni. A vizsgálat végéig, szeptember 30-ig a terület értékesítését felfüggeszti az önkormányzat.

A testületi ülésen szavaztak a „Vitéz Pokorny Endre sportösztöndíj” adományozásáról is. A sportösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal sportolók felkészülését és versenyeztetését.

Arról is döntöttek a képviselők, hogy az önkormányzat csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2024. évi fordulójához. Ennek célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása.

A testületi ülés elején megemlékeztek az idén elhunyt Jandó Jenő zongoraművészről, aki a szeptemberi Hónap művésze elismerésben részesült. Köszöntötték az Adóügyi Iroda nyugdíjba vonuló csoportvezetőjét. Méltatták a távozó és az új iskolaigazgatókat, a Baross Gábor Általános Iskola, a Herman Ottó Általános Iskola, a Kolonics György Általános Iskola és Köznevelési Sportiskola, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium vezetőit. Méltatták a XXII. kerületi Egyesített Óvoda távozó szakmai vezetőhelyettesét.

Olvasta már?