Mi a helyzet a Sörház utca és Ibrik utca közötti területtel? Érdeklődő sem volt a megvételre, de felülvizsgálják a terveket

by nora.farmosi

Tisztáztuk a részleteket a Sörház utca és az Ibrik utca közötti területről és a rajta álló ingatlanról.

Kérdéseinkre Szepesfalvy Anna alpolgármester válaszolt, akinek a módosító javaslatát egyhangúan fogadták el a képviselők.

A képviselőtestületi ülésen kisebb vita alakult ki egy területről, illetve annak eladásáról. Hol van ez helyileg, milyen a környezete?

A Sörház utca és Ibrik utca közötti terület egy ipari terület, ugyanúgy, ahogy a környezete, hiszen a szabályozás soha nem egy ingatlanra szól, hanem ezt mindig egységesen kell kezelni. A környezetében pincészetek, pincészeti termelésre lehetőséget adó telkek és ingatlanok vannak, ez is ilyen.

Miért döntöttek úgy, hogy eladják?

Májusban döntött úgy a képviselő-testület – mivel nagyon régóta nincsen hasznosítva ez a terület -, hogy el kellene adni. Mivel egy komplex vagyongazdálkodási koncepciója van az önkormányzatnak, ami gyakorlatilag arról szól, hogy amikor megtehetjük, akkor jó áron ingatlanokat veszünk, ha pedig valaminek nem tudunk funkciót adni, vagy városstratégiailag nincs rá szükség, akkor azt eladjuk. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy az önkormányzat az építési telekként funkcionáló vagyontárgyaiból már jelenleg is többet adott át közterületi funkcióknak. Ilyen például a DunaFok Szabadidőpark. Ugyanolyan épületkomplexumot lehetne rá építeni, mint a patak túloldalán, a 11. kerületben. Mi viszont úgy láttuk jónak, ha ezt az értékes Duna-parti területet nem beépítjük, hanem parkká alakítjuk. A Magdolna utcai buszmegálló mögötti zöld terület szintén építési telek, amit szintén a zöldítés céljából engedtünk át közterületi funkcióra. Az viszont sajnos vagyongazdálkodási szempontból nem fenntartható és nem is életszerű, hogy minden rendelkezésünkre álló telken parkot létesítsünk.

Kerekes Gábor képviselő a közösségi oldalán jelentette be, hogy megakadályozták az eladást. Akkor ebből mi igaz?

Ahogy említettem, májusban úgy döntöttünk, hogy az ingatlant értékesítjük. A képviselő úr augusztusban felébredt, és körbeszaladta a lakosságot, hogy szerinte óriási beépítések fognak zajlani, és a testületi ülés előtti utolsó órákban egy sürgősségi előterjesztésben azt kezdeményezte, hogy azonnal szüntessük meg az ingatlan eladását. A vita hevében megírt módosító javaslatommal sikerült konszenzust teremtenem a képviselők között, mindannyian támogatták a javaslatomat. Azt szokták mondani, angyal szállt át a termen, akkora volt az egyetértés. Csütörtökön reggel 9-kor lett volna az árverés, de nem volt rá érdeklődő, tehát nem állt fenn az a veszély, hogy valaki megvenné.

Mi a következő lépés? Mi lesz a területtel?

A módosító indítványom arról szólt, hogy függesszük föl a terület eladásáról szóló határozatunk végrehajtását, különös tekintettel arra, hogy a Kerületi Építési Szabályozás felülvizsgálata jelenleg is folyik, ami a területet is érinti. Egyidejűleg pedig felkértük a szabályozást készítő településtervezőt, hogy a felülvizsgálat során legyen kedves különösen figyelembe venni, hogy a területen ne lehessen zajos, környezetet jelentősen terhelő és zavaró tevékenységet végezni.

Olvasta már?