Gráf Antal-díjas lett Stokker Kálmánné Diószegi Zsuzsanna

by talastunde

Idén a kerület napján Gráf Antal-díjat vett át Stokker Kálmánné Diószegi Zsuzsanna, aki a Leányka utcai Parti Közösségi Kert vezetője, immáron 10 éve. A díjjal az önkormányzat azoknak a munkáját ismeri el, akik a kerület környezeti, természeti állapotának megőrzése, védelme, javítása rehabilitációja érdekében olyan tevékenységet végeznek, amellyel maradandó, példaértékű vagy kimagasló eredményt értek el. Az elismerés kapcsán beszélgettünk vele.

Mikor kezdett el foglalkozni a közösségi kerttel?

10 éve, bár már korábban is foglalkoztatott egy ilyen kert létrehozása, mert Svájcban és Németországban több, ehhez hasonló közösségi kertet láttam.  A közösségi kertek az I. és a II. világháború között jöttek létre azzal a céllal, hogy a lakosság élelmiszertermelését segítsék. Kalo Márk akkori körzeti képviselőben szintén felmerült az a gondolat, hogy milyen nagyszerű lenne, ha itt a kerületben, ahol sok a panelház, valami hasonló létesülne. Az önkormányzat  támogatta az ötletet. Így találtunk rá a Leányka utcai játszótér  felüljáró melletti kihasználatlan részére, amelyen az önkormányzat végül kialakította a közösségi kertet.  A tereprendezés után bekerítette a területet, bevezette a vizet, kialakította a magaságyásokat. 2013 tavaszán lakossági fórumot tartottak, az első kertgyűlést a Budai Nagy Antal Gimnáziumban, ahova sokan elmentek. Így kezdődött ez az egész. Ebben az évben már a 10 éves jubileumát ünnepli a közösségi kert.

Hány kertgazda van a közösségi kertben?

34 parcella van, a 34 tagból 8 kerttársunk pedig már a kezdetektől velünk van. Mindig foglalt minden parcella, nagy  az érdeklődés, várólista van. A kert összesen 1200 nm, a parcellák egyenként körülbelül 6 nm nagyságúak.

Tavaly egy interjúban említette, hogy felújításra szorul a kert. Hol tart ez a folyamat?

A kerítést az önkormányzat renováltatta, kialakítottak egy új tűzrakó helyet. Az asztalok és a pihenőhelyek alatt díszkőburkolatot raktak le.

Az addig kihasználatlan rézsűn elkészült egy teraszos rész, amellyel bővült a művelhető területünk. Elkezdődött az ágyáskeretek cseréje is, ami a legnagyobb probléma. Az ágyáskeretek felújítása sajnos komoly költségvetési tétel lehet, így ezek felújítása lassúbb folyamat lesz.

Körülbelül mennyi időt tölt a kert ügyeinek gondozásával?

Nem számolom, mivel szeretem csinálni, de mindig van teendő. Nemrég volt a Budafok-Tétény Kertbarát Kör terménykiállítása, amelyen a Parti  Közösségi Kert  is részt vett.  A megszervezés sok időt vett igénybe.  Nem vagyok azonban egyedül, Sebők Anna kerttársam nagyon aktív, gyakorlatias, ő sokat segített ebben a munkában is.

Önnek is van parcellája?

Természetesen, nagyon örültem, hogy itt is lesz lehetőségem a kertészkedésre.  Vidéken van ugyan egy nagy kertem, ahol még nagyobb terep van a kertészkedésre, de az időm nagyobb részét itt élem a kerületben. A 10. emeleten lakom, épp rálátok a közösségi kertre, fentről is tudok benne gyönyörködni.

Kezdettől fogva én végzem a kertvezetői teendőket. Szeretek emberekkel foglalkozni, hiszen pedagógusként dolgoztam korábban. Magyart, történelmet, németet tanítottam. A kertészkedésbe belenőttem, és autodidakta módon sok mindent igyekeztem elsajátítani.

Az önkormányzat Gráf Antal-díjjal jutalmazta eddigi tevékenységét, meglepte az elismerés?

Ez a mostani kitüntetés nagy meglepetés volt, természetesen nagyon örültem neki. 15 évvel ezelőtt már kaptam egy környezetvédelmi díjat. Akkor még a Gádor iskolában tanítottam. Az iskolánk a Bonn-Budafok testvérváros keretében került kapcsolatba egy német iskolával. A két iskola közösen környezetvédelmi projekteket indított el, ami annyira sikeres volt, hogy európai környezetvédelmi díjat is kaptak érte.

Milyen terveket tűzött ki magának a következő évekre?

A kerttel továbbra is szeretnék foglalkozni. Szeretném kinyitni a közösségi kertet a helyi iskolák felé. Szívesen fogadtunk eddig is érdeklődő diákcsoportokat. Az a tapasztalatom, hogy rendkívül tájékozatlanok a mostani gyerekek, egyáltalán nem ismerik az élővilágot a gyakorlatban. Valóságos csodaként élik meg néhányan, hogyan fejlődik ki egy növény, egy termés egy picinyke magból. A kertbarát mozgalomhoz való csatlakozásunk pedig lehetővé teszi a legújabb tudományos és gyakorlati kertészeti módszerek megismerését.

Olvasta már?