Ne hagyják ki a Sursum Corda ingyenes hangversenyeit!

by talastunde

Szeptember 9-től szeptember 30-ig 4 alkalommal a Sursum Corda 2023 rendezvény keretében nyáresti hangversenyeket hallgathatunk a kerület különböző helyszínein. Szeptember 9-én a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes hangversenye nyitotta meg a programsorozatot a Klauzál Házban.  Az ingyenes hangversenysorozat Budafok-Tétény Önkormányzatának támogatásával jött létre, melynek fővédnöke Karsay Fereny polgármester.

A Klazuál Ház kertjében igen erős tücsökciripelés kíséretében adta elő a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes a koncert műsorszámait.

Az 1998-ban alakult Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes a református egyház egyetlen diplomás zenészekből álló művészeti együttese. Évente mintegy száz koncerten lépnek fel itthon és külföldön egyaránt a legismertebb koncerttermekben, fesztiválokon, de a református szerepvállalásuk révén természetesen templomokban és központi egyházi rendezvényeken is gyakran megfordulnak. A klasszikus rézfúvós kvintettirodalom mellett saját átirataik, valamint számukra komponált darabok tarkítják a széles repertoárjukat.

Kovács Zalán László művészeti vezető, tubaművész minden műsorszám között rövid ismeretterjesztő jellegű információkat osztott meg a közönséggel az előadott dalokról vagy a hangszerekről. Bemutatta a hangszerek szordinóját, azaz hangtompítóját, és mesélt azok használatáról.

A tubaművész a rézfúvós hangszerek történetébe is beavatta a hallgatóságot, amely megtudta, hogy a rézfúvós hangszereket az ókori Görögországban és a római birodalom idején harci hangszerként használták. A hatalmas, egyenes alakú hangszereket szekéren szállították a harcmezőre, amiket a katonák azzal a céllal fújtak meg, hogy rémisztő csatazajt keltsenek. Később a reneszánsz idején toronyzenei jelzések megszólaltatására használták őket tűz esetén, a posta érkezésekor, illetve a vadászat alkalmával. A barokk idején kezdődött el ezeknek a hangszereknek a többféle alkalmazása. Az együttes az est során 8 műsorszámot adott elő.

A koncertsorozat következő estjei:

  • szeptember 16-án a budatétényi Szent István-templomban a Cantica Aeterna hangversenye,
  • szeptember 23-án a budafoki református templomban az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium és Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárainak hangversenye,
  • szeptember 30-án a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtérben Hegedűs Endre hangversenye.

Olvasta már?