Mester utcai galériában láthatóak a budafok-tétényi művészeti iskolások alkotásai

by lantai.oliver

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola: első alkalommal rendeztek kerületen kívüli nagyszabású kiállítást az iskola növendékeinek alkotásaiból.

A kerületünkben működő Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) növendékeinek munkáiból a IX. kerületben található Mester Galéria és Közösségi Térben FRISSÍTŐ címmel kiállítás nyílt április 10-én. A kiállításon Németh Anikó, az iskola igazgatója mondott köszöntőbeszédet, a kiállítást pedig Millavári Silvia keramikus művész, az AMI volt kerámiaszakos tanára nyitotta meg.

Millavári Silvia megnyitja a kiállítást – fotó: Székely Judit, Nádasdy AMI

A galériában az AMI  képzőművészeti tanszakainak diákjai mutatják be az alkotásaikon keresztül az iskolában folyó sokszínű kreatív munkát. Az állandóan megújulni képes művészet hatására a tanulók személyiségének, tehetségének köszönhetően tartalmas, színvonalas festmények, grafikák, textilek, fotók és térplasztikák készültek.

A kiállításról Filotás Viktóriával, az iskola képzőművészeti tanszakának vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan született meg a kiállítás megrendezésének gondolata?

A gondolat igazából Vincze Angélában, a Mester Galéria és Közösségi Tér művészeti vezetőjében fogalmazódott meg. Ő keresett meg tavaly októberben, hogy lehetőséget biztosítana az iskolánk képzőművészeti tanszakának arra, hogy a diákok náluk kiállíthassanak, és egyben felkérte a tanszakot, hogy válogassunk a fiatal alkotóink munkáiból. A kiállítás időpontját februárban fixáltuk.

Filotás Viktória – Fotó: Huszonketto.hu

Mit jelent ez a kiállítás az AMI életében?

Ez a kiállítás nem csupán egy egyszerű esemény, hanem egy olyan alkalom, amikor iskolánk fiatal tehetségeinek alkotásait bemutathatjuk a közönségnek. Egy igazán  fontos mérföldkő az iskolánk életében, a diákalkotók életében, a kerületen kívül ilyen nagy volumenű kiállításunk még nem volt. Az itt kiállított alkotások nem csupán színes és formás tárgyak, festmények, rajzok, hanem a fiatal tehetségek gondolatainak, érzéseinek és álmainak megtestesülései. Azt hiszem, ez a kiállítás nem csupán a falakon lévő alkotásokról szól, hanem arról, hogy a fiatalok merjenek álmodni, merjenek kifejezni, és merjenek megosztani minket a saját világukkal. Reméljük, hogy ez a kiállítás csak az első lépés a növendékeink hosszú és sikeres művészi pályáján.

Mi alapján kerültek be az alkotások a kiállítás anyagába?

A galéria teljesen szabad kezet adott nekünk, vagyis ránk bízta, mely alkotások kerüljenek kiállításra, így a képzőművészeti oktatást végző tanáraink választották ki iskolánk növendékeinek legjobb munkáit.

Ezek már korábban elkészült alkotások voltak, vagy a kiállításra készültek?

Főként már meglévő munkákról van szó, de mivel a kiállításról már hónapokkal a megnyitása előtt tudtunk, ezért készültünk is rá, ugyanakkor nem volt semmilyen célzott tematika. Nagyon sok, csaknem 80 egyéni önálló alkotás és három közös munka szerepel a kiállított művek között. A közös alkotások kifejezetten a kiállításra készültek. Az egyiket, ami egyben a legnagyobb méretű és ihletője Fra Angelico Angyali üdvözlet című festménye, pasztellkrétával készítettük el közösen a felső tagozatos és továbbképzős diákokkal még tavaly decemberben, 2×2,5 méteres méretben. Ezen kívül van még két közepes méretű (1×1 méteres), szintén közös festmény, amiket az alsósok hoztak létre.

Részlet a kiállításból. Középen a Fra Angelico Angyali üdvözlete alapján készített pasztellkép – fotó: Székely Judit, Nádasdy AMI

Hány tanítvány alkotásai kerültek be a kiállításra?

A tanszakon tanító nyolc művésztanár közel 80 növendékének munkáit állítottuk ki a festészet-, grafika-, szobrászat-, kerámia- és fotóművészet-műfajban, és vannak még a már említett közös alkotások. Ennek köszönhetően nagyon változatos a kiállítás anyaga: sok-sok színes tárgy, vagyis kerámiák, festmények, rajzok, grafikák és fotók is találhatók benne.

Milyen korosztályú diákok munkáiból válogattak?

Minden korosztály képviselteti magát, mivel minden művésztanárnak vannak alsós, felsős és továbbképzős, gimnazista csoportjai is. A továbbképzős diákoknak, illetve azoknak a gyerekeknek a végzős alkotásai is bekerültek, akik továbbmennek szakgimnáziumokba.

Kik vettek részt a kiállítás szervezésében az iskola részéről?

A galériával az iskolánk festészettanára, Kaszás Réka tartotta a kapcsolatot, tehát ő koordinálta a kiválasztott munkák összegyűjtését, így – természetesen a Mester Galéria munkatársai mellett – jelentős szerepe van abban, hogy a kiállítás megvalósulhatott.

Kik vettek részt a megnyitón az iskola részéről?

Mi, tanárok a saját növendékeinkkel mentünk, illetve természetesen a szülők is csatlakoztak. A kiállító diákokon kívül sok nem kiállító tanítványunk is részt vett, így amellett, hogy ők is képviselték iskolánkat, arról is képet kaphattak, hogy is néz ki egy ilyen kiállítás, és – nem alaptalanul – eljátszhattak azzal a gondolattal, hogy egy másik alkalommal az ő munkájuk is kiállításra kerülhet.

A kiállítás megnyitóján – fotó: Székely Judit, Nádasdy AMI

Ez azt jelenti, hogy lesz folytatás?

A kiállító tér fizikai korlátai miatt sajnos nem kerülhetett ki minden tanítványunk alkotása, de a Mester Galériától ígéretet kaptunk arra, hogy innentől kezdve a növendékeink munkáiból évente rendeznek kiállítást, így azok a diákok, akiknek az alkotásai valamilyen okból nem fértek bele ebbe a kiállításba, jövőre lehetőséget kaphatnak arra, hogy az ő munkáik is megtekinthetők legyenek ugyanebben a térben.

Mikor és meddig tekinthető meg a kiállítás?

A kiállítás május 2-ig lesz nyitva a IX. kerületben a Mester utca 5. szám alatt, a már említett Mester Galéria és Közösségi Tér helyszínen, vagy más néven Ifjúsági Galériában. A kiállítótér minden hétköznap 10 és 18 óra között látogatható.

Az elhangzottak és a kiállított munkák alapján biztos, hogy nagyon izgalmas műhelymunkák folynak az AMI-ban. Most, hogy már a második félév végéhez közeledünk, adja magát a kérdés: hogyan lehet bekerülni a Nádasdyba? Mikor lesznek a felvételik?

A művészeti iskola minden év végén felvételi és beiratkozási napokat tart. Az új növendékek ilyenkor jelentkezhetnek a különböző művészeti szakokra. A 2024/25 tanévre június 19-20-án a Nagytétényi úti művészeti iskolaközpontban lesznek a felvételik.

Hogyan zajlanak a felvételik?

A felvételik fontos része a készségfelmérés. A képzőművészeti szakokon eleve azt kérjük, hogy hozzanak a diákok magukkal egy-két alkotást, rajzot vagy azokról készített fotót. A felvételi része egy szóbeli elbeszélgetés is. A zeneművészeti és táncművészeti tanszakokon természetesen ezen művészeti ágakhoz kapcsolódó feladatokat kapnak a felvételizők. Szeretettel várjuk a felvételi napokon az érdeklődő diákokat és a szülőket is!

A kiállítás megnyitójáról a Nádasdy AMI fotószakos tanára, Székely Judit fotóművész által készített képeket tekintsék meg a galériánkban.

Olvasta már?