Minden, amit a vakcinaigénylésről tudni kell

by gaalt994

Már több vakcina esetében elindult a gyártási, illetve az engedélyeztetési folyamat, ugyanakkor a védőoltások beadása Müller Cecília szerint, reálisan jövő év elején kezdődhet meg. Erre vonatkozó igényünket azonban már most is jelezhetjük. Összeszedtük az oltások és tesztek igénylésével kapcsolatos tudnivalókat.

Noha az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett koronavírus elleni vakcina továbbra sincs, több SARS-CoV-2 elleni vakcina fejlesztése és kipróbálása is a célegyenesben van – a brit gyógyszerügynökség például már jóvá is hagyta a Biontech/Pfizer által fejlesztett oltóanyag használatát.

A védőoltásra való regisztráció már Magyarországon is elindult – ennek részleteit Müller Cecília ismertette az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a jelentkezés egyelőre nem jár kötelezettségekkel, a regisztrációs felület elsődlegesen az igények felmérését szolgálja. Az oltások beadásának sorrendjét az oltási terv határozza meg; elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek. Az, hogy melyik vakcinát fogják használni, jelenleg még nem eldöntött kérdés.

Az összes koronavírus oltóanyag közül jelenleg a Biontech/Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem oltóanyagai a legígéretesebbek. A Biontech és a Moderna vakcinái úgynevezett mRNS típusú, modern technológiával gyártott termékek, míg az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem fejlesztése adenovírus vektor-alapú vakcinát ígér. A “palettán” megtalálható a Szputnyik V nevű orosz vakcina is, amelynek fejlesztéséről a múlt héten Oroszországban járó magyar szakértői delegáció elismerően nyilatkozott, ám ez még a tesztelés szakaszában jár.

Mit tudunk az ismert vakcinák hatékonyságáról?

A 100 %-os hatékonyságot várók számára azonban megjegyzendő, hogy a gyakorlatban 100%-os hatékonyság nem létezik, és ezek, a koronavírus elleni vakcina esetén a vizsgálatok alapján számított hatékonyságok jóval magasabbak, mint például a szezonális influenza elleni védőoltásokkal elérhető védettségi szintek, ahol – évente változó értékekkel – de gyakran “csak” körülbelül 50 %-os adatokkal találkozunk.

A koronavírus elleni vakcináció hatékonysága életkorfüggő is. Kulcsfontosságú kérdés, hogy a veszélyeztetett korcsoportnál, a jellemzően több alapbetegséggel is küzdő 65 év fölöttieknél kellő mértékben hatásos-e a koronavírus elleni védőoltás.

A Biontech/Pfizer oltóanyaga a 65 év fölöttieknél is ígéretes: esetükben 94 %-os a hatékonyság. A Moderna vakcinája is védelmet ígér az időskorúaknak, csakúgy, mint a krónikus betegeknek. Az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem oltóanyaga sem marad le az összehasonlításban. Úgy tűnik ugyanis, hogy az oltóanyaguk beadása után az időskorúak ugyanolyan aktívan termelnek ellenanyagot, mint a fiatalabbak – írja Dr. Budai Marianna szakgyógyszerész az Egészségkalauzon.

Kell-e tartani a koronavírus oltás mellékhatásaitól?

A mRNS alapú vakcináknál (Biontech/Pfizer és Moderna) a humán vizsgálatok alatt tapasztalt mellékhatások enyhék voltak, súlyos mellékhatásokról nem számoltak be.

Ezzel szemben, az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vektor-alapú vakcinájánál szeptember elején probléma merült fel, ugyanis világszerte leállították a klinikai vizsgálatokat, mert egy önkéntesnél neurológiai problémákat (központi idegrendszeri gyulladás) tapasztaltak. Később a vizsgálatokat tovább folytatták.

Ami még nem tisztázott

Egyelőre nincs arra vonatkozó információnk, hogy az említett koronavírus elleni védőoltások beadása véd-e a Covid-19 továbbterjedésétől. Egyedül az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vakcina esetén feltételezett, hogy az kedvezően befolyásolhatja a globális járványt, mivel csökkentheti a fertőzés továbbadásának a kockázatát.

Mit tehetünk, ha védőoltást, vagy COVID-tesztet szeretnénk igényelni?

A koronavírus elleni védőoltást ezen a felületen, regisztrációval lehet igényelni. Emellett az Országos Foglalkozás-Egészségügyi Szolgálat öt tesztállomással rendelkezik a fővárosban, ezek közül egyet a budafok-tétényi önkormányzat együttműködésével állítottak fel. A Klauzál Házban így gyorsan, és a hatósági ár alatt jelentkezhetünk be COVID-tesztetelésre.

Olvasta már?