A britek jóváhagytak egy koronavírus-vakcinát, kezdődhetnek az oltások

by gaalt994

A brit gyógyszerfelügyelet jóváhagyta a vakcina használatát, az Egyesült Királyság már rendelt is belőle 40 millió adagot.

Az Egyesült Királyság lett az első olyan ország a világon, amely jóváhagyta a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcina használatát – írja a BBC-re hivatkozva az Index. A brit gyógyszerfelügyelet, az MHRA döntése azt jelenti, hogy a szigetország lakóit, a legveszélyeztetettebb csoportokat már napokon belül, a jövő héten elkezdhetik beoltani a kór ellen.

Az MHRA szerint a Pfizer oltóanyaga 95 százalékos védettséget nyújt a koronavírus ellen.

Az Egyesült Királyság 40 millió adagot rendelt a vakcinából, amely 20 millió ember beoltására lesz elegendő, úgy, hogy egy embert kétszer is beoltanak. Az első 10 millió adag már a következő napokban elérhető lesz. Ez az első vakcina, amely forgalomba került, mindössze 10 hónapot vett igénybe a fejlesztése.

Az oltást elkezdik, ugyanakkor a karanténszabályokat nem oldják fel. A maszkot továbbra is hordani kell, azért, hogy a koronavírus további terjedését megállítsák. Folyamatosan tesztelik azokat, akik fertőzésgyanúsak, a fertőzötteket pedig izolálni fogják – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Olvasta már?