Minden, amit tudnia kell a kerületi szúnyoggyérítésről

by nora.farmosi

A kerületi önkormányzat a katasztrófavédelemmel és a Fővárosi Önkormányzattal konzultált, saját operatív törzset állított fel és összesen 40 millió forintot is elkülönített a védekezésre. A kerületi közterületeken végzett ellenőrzés során két helyszínen találtak szúnyoglárvát az önkormányzat által megbízott szakemberek, így hamarosan elvégzik ezeknek a területeknek a biológiai kezelését.

Idén is nagy hangsúlyt fektetnek a kerületben a szúnyogok elleni védekezésre Budafok-Tétényben. A polgármester az online fogadóóráján tisztázta: a katasztrófavédelem és a Fővárosi Önkormányzat felelős alapvetően a szúnyoggyérítésért, a kerületi önkormányzat velük konzultál, és saját forrást is biztosít a védekezésre. A polgármester elmondta, hogy szakemberek segítségével készül el a szúnyogtérkép és a szúnyoggyérítés előkészítése.

A kerület önkormányzata által megbízott No Mosquito Kft. szakemberei március végétől folyamatosan ellenőrzik a kerületi közterületi vizek állapotát. A cég munkatársai legutóbbi bejárásuk során két helyszínen (egy csatornában és egy víznyerőben) észleltek szúnyoglárvát a vizekben, ezért megkezdik azok biológiai kezelését, így megelőzve a szúnyogok kifejlődését.

“A hagyományos csípőszúnyogok irtása a katasztrófavédelem feladata a Duna-parton és környékén, az invazív fajok gyérítésében viszont a Főváros a földi kémiai gyérítést alkalmaz” – mondta a polgármester.

Az otthoni védekezéshez már átvehetők azok a Culinex tabletták is, amelyeket az otthoni pangóvizekben használhatnak a kerületi lakosok a szúnyoglárva irtására. A tabletták átvételére lakcímkártya kíséretében a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán (1221 Budapest, Városház tér 11.) van lehetőség, melynek nyitvatartási ideje:

Hétfőn és szerdán: 7.30–18.30

Kedden és csütörtökön: 7.30–16.30

Pénteken: 7.30–14.30

Telefonszám: 06-1/229-2611

A tabletták használatáról ITT olvashatnak.

Olvasta már?