Negyvenhét (!) százalékos megtakarítás és a rezsidémon

by nora.farmosi

Összesen 559.434.693 Ft rezsitámogatáshoz jut Budafok-Tétény, ami kiemelkedő a fővárosi kerületek támogatásait figyelve. A huszonketto.hu készített egy összeállítást, ebből idézve: a VI. kerület durván 77 milliót, az I. kerület 88 milliót kap, a XX. kerület 458 milliót. Csak néhány kerület, például a X., a XVI. és a XXI. kap többet, de a XI. például semmit. Ez ebben a rezsihelyzetben vélhetően igen jól jön Budafok-Téténynek. A polgármestert a támogatásról és a spórolásról is kérdeztük.

Hogy érték el a kiugróan magas támogatást? Ilyen jól tárgyaltak a kerületi vezetők a kormánybiztosokkal?

Ez a folyamat úgy zajlott, hogy kértek egy adatszolgáltatást, ami egyrészt tartalmazta a kiadásainkat azokban az intézményeinkben, ahol van lehetőség megtakarításra, és méginkább azokban, ahol nincsen. Csakhogy egy példát mondjak: az egészségügyi intézmények energiamegtakarítási lehetőségei korlátozottak, hiszen a betegeket nem lehet hidegebb várótermekben váratni. Néhány intézményben viszont tág a mozgástér. Amikor feltették a kérdést a kormánybiztosok, akkor mi részletesen ismertettük a lehetőségeinket, az eddig is alkalmazott megoldásainkat. A döntési folyamatot nem tudom ellenőrizni, de arra tippelek, hogy ez a logika – ne ész nélkül kapcsoljunk le mindent, őrizzük meg az emberek számára fontos funkciókat, de ne költekezzünk túl, plusz a beruházások segítsék a későbbi megtakarításokat – szerintem ez eredményezte azt, hogy relatíve magas támogatást kaptunk. Valószínűleg a teljes kép és a részletesség voltak azok a szempontok, amit honorált a kormányzat, amikor a támogatásokról döntött.

Milyen szempontok alapján állították fel a stratégiát?

A mi szemléletünk az volt, hogy hogyan tudunk úgy megtakarítni energiát, rezsit, hogy közben a legtöbb funkciót fenntartsuk, tehát ne kelljen bezárni például művelődési központot, ne maradjon el feladat. Van operatív törzsünk, a Rezsivédelmi Operatív Törzs, ami a polgármesteri hivatal szakembereinek segítségével nagyon részletesen áttekintette ezeket a lehetőségeket, és ezek alapján hoztuk meg a döntéseket. Már a 2022-es évben a beruházásoknál, a költségvetés tervezésénél és a kivitelezésnél is előnyben részesítettük azokat a megoldásokat, amelyek megtakarításokat eredményeznek – kiemelt támogatást kaptak például a hőszivattyús és napelemrendszerek. Ezeknek a kialakítása eddig is zajlott, de most a sorban előre vettük őket.

Mi a helyzet az uszodával?

Pont a pénteki napon kaptam értesítést ( nem írásban, tehát még nem hivatalos ), hogy az uszodánk működtetésére további összegek várhatóak, úgy tűnik, hogy a Hajós Alfréd Tanuszoda működését a 2023-as évben is biztosítani tudjuk, anélkül, hogy az önkormányzatnak extra kiadásokat jelentene a megszokottakhoz képest.

Említette, hogy próbálnak energiatakarékos megoldásokkal élni, ahol lehet. Van arra adat, hogy szeptembertől decemberig mennyit sikerült megtakarítani tavaly, az azt megelőző évhez képest?

Pontos adataink vannak. Ezeknek a megtakarításainknak jelentős része az időjárásnak is köszönhető, de a teljes része biztos, hogy nem. Szeptembertől november végéig, tehát az említett 3 hónapban az előző évi fogyasztásaink 47 százalékát takarítottuk meg. Vannak egészen kimagaslóan komoly megtakarítások: a polgármesteri hivatalban ez például 90 százalékhoz közeli.

Ezt hogy érték el?

Ebben az időjárás is nagyon közrejátszott, de a műszaki hátterét mi adtuk hozzá. A polgármesteri hivatal klimatizálása egy évtizedes program eredményeképpen egyre jobban megvalósul. A központi fűtés rendszere nem hatékony – öntöttvas radiátorok vannak többségében az épületben – ami szintén megérett a cserére. A kazán is messze van az épületen belül, tehát a korszerűtlen rendszert az elektromos klimatizációs rendszerrel váltottuk ki. Megtanították a szakemberek a dolgozókat, hogy hogyan kell ezeket használni. Maga a tanulási folyamat is sok megtakarítást eredményezett, mivel a polgármesteri hivatalban a régi technológia kirívóan sokat fogyasztott korábban.

A kormányzati támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek. Az önkormányzatnak a további lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről is tervet kell majd készítenie. Ez érvényes minden önkormányzatra, ami kap támogatást. Mik a tervek?

Kiemelném az emberi tényezőt: a kollegák az intézményekben, hivatalokban minden érintett szervezeti egységnél felelősen megértették, hogy élet-halál kérdése, az önkormányzat gazdálkodási egyensúlya múlik azon, hogy ők lekapcsolják-e a villanyt, betartják-e a hőmérsékleti korlátokat. A tartalék szerintem már leginkább ott van, hogy az új beruházásainknál mindenhol előnyben részesítjük a megtakarítást. A másik ok, hogy a gázközbeszerzésünk most járt le, drága gázáraink vannak, az elektromos áram vásárlási lehetőségünk viszont még egy korábbi, olcsó tarifán működik, tehát van egy kis lélegzetvételnyi időnk – 2023-ig –, hogy egy viszonylag alacsonyabb elektromos áram felhasználást realizáljuk, de ez az idei év végétől változni fog. Átrendezzük a beruházási sorrendeket. A szigetelések, nyílászáró cserék, alternatív fűtési lehetőségek kerülnek a lista elejére – akkor is, ha ez korábban kevésbé tűnt fontosnak. Előkészítettük azt is, hogy az elszámolási rendszer az elektromos szolgáltatóval – pl. napelemekkel – termelt elektromos energiát fogadja be minden lehetséges épületen, ahol megvoltak a feltételek. Megkértük ezt az engedélyt, és reméljük, hogy meg is kapjuk.

Budapest 23 kerülete közül 6 nem kapott rezsitámogatást. Ezzel kapcsolatban mi a véleménye?

Ha én józan paraszti ésszel és nem politikai szempontokat vizsgálva figyelem ezt a folyamatot, akkor az ellentmondások, amik mind az Unió, mind a magyarországi ellenzék részéről elhangzanak, azok érthetetlenné teszik az egészet. Egy érdek van, a magyar emberek érdeke, és ehhez kell igazítani a politikát. 

A rezsidémon már az ajtón kívül van?

A rezsidémon itt van, tetszik, nem tetszik. Vannak biztató jelek, de a trend nem fordult meg. Csökkennek az árak, majd megint az égbe szöknek. Ezek nagyon érzékeny gazdasági egyensúlyi rendszerek, aminek az áldozatai mindenképpen azok az emberek, akik a munkájukból, a napi fizetésükből élnek. Ezért felelőtlen pártpolitikai szempontok alapján stratégiai jelentőségű gazdasági döntéseket hozni.

Már csak 1-2 hónapot kell kihúzni, aztán itt a tavasz. Összességében optimista?

A tavasz tekintetében mindenképpen optimista vagyok, az biztos el fog jönni. Szerintem tapinthatóan kezd kifulladni a háború, ami mindenkinek jó lenne, ha már befejeződne. Amin biztos, hogy mindenki veszít, ha a közelünkben háború van. Leszámítva azokat, akik fegyvereket szállítanak és gazdasági erőforrásokat biztosítanak a háborúban álló feleknek.

Olvasta már?