Német fesztivál a Budafoki Könyvtárban

by lantai.oliver

Idén a Budafoki Könyvtár is csatlakozott az országos Wunderbar fesztiválhoz, melynek keretében a Budafokon működő Árpád Utcai Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak szerveztek programokat.

A Wunderbar fesztivált országos szinten immár harmadik alkalommal rendezték meg. Célja, hogy bemutassa a német nyelvű országok, vagyis Németország, Ausztria és Svájc kulturális sokszínűségét, és betekintést nyújtson a német nyelvtanulás előnyeibe. A fesztiválhoz kapcsolódóan 2024. április 8-14. között országszerte csaknem 200 eseményt rendeztek. Ehhez csatlakozott idén a Budafoki Könyvtár is.

Szabó Ágnes, a könyvtár vezetője lapunknak elmondta, hogy a Wunderbar fesztivál keretében kerületünk német nemzetiségi iskolájának, az Árpád Utcai Német Nemzetiségi Általános Iskolának szerveztek programokat. Ezeken három nap alatt az iskola öt évfolyamának diákjai vettek részt. A 3-8. osztályos tanulók a német kultúrkört és nyelvterületet érintő QR kódos könyvkeresést, kvízjátékokat játszhattak, és ismerkedhettek a Bee-bot és Ozo-bot robotika eszközökkel.

Akcióban a Bee-bot – Fotó: FSZK Budafoki Könyvtár Facebook

Szabó Ágnes tájékoztatása szerint a gyerekek lelkesen és örömmel vettek részt a játékokban, és sikeresen oldották meg a feladatokat. Ehhez az izgalmas és ötletes feladatok mellett minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy az említett különleges technikai eszközöket is használhatták.

A gyerekek kiváló német nyelvtudásukról és remek együttműködési és feladatmegoldó készségükről és képességükről tettek tanúbizonyságot. Az egyik feladat a fesztivál mottójának megfejtése volt, ezt is minden csapat teljesítette.

Gyerekek a Wunderbar fesztiválon a Budafoki Könyvtárban – Fotó: FSZK Budafoki Könyvtár Facebook

A fesztivál mottója pedig így hangzik: „Deutsch. Deine Eintrittskarte”, azaz: „Német. A belépőjegyed”.  Ehhez kapcsolódva az országos fesztivál szervezői honlapjukon azt írták, hogy a német belépőjegy többek között a továbbtanuláshoz, a művészetek világába, a munkaerőpiacra, a történelmünkbe. 

Az országos Wunderbar fesztivál szervezői a német, osztrák és svájci nagykövetségek, valamint a kultúra és képzés területén működő partnerszervezeteik, mint például az Osztrák Kulturális Fórum, a Goethe Intézet, az Osztrák Intézet, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Távtanulási Központ Budapest (a FernUniversität in Hagen budapesti szervezete).

Forrás: FSZEK Budafoki Könyvtár Facebook-oldala, https://wunderbarfesztival.hu/

Tekintsék meg képgalériánkat:

Olvasta már?