Ők álmodták meg a Zöldikét: interjú a világhírű építészeti díjjal kitüntetett bölcsőde tervezőjével

by talastunde

Kerületünkben a tavaly átadott Zöldike Tagbölcsőde épülete nyerte a világ egyik legnagyobb építészeti platformjának, az Architizer A+Awardsnak a közönségdíját Kindergartens kategóriában. A díjat az Archikon Építésziroda kreatív munkatársai nyerték. Az építésziroda alapítóját, vezető tervezőjét, Nagy Csabát kérdeztük a díjjal kapcsolatban.

Mit kell tudni erről a nívós díjról?

Ez egy amerikai építészeti díj, amely világviszonylatban az egyik legrangosabb. Több kategóriát hirdetnek meg, amelyekben több ezer induló vesz részt. Mi a gyereképítészet kategóriában indultunk a Zöldike Bölcsőde épületével. Bekerültünk az ötös short listbe, ahol a közönsédíjat nyertük el. Tavaly ezért az épületért Budapest Nívódíj- dícséretet kapott az irodánk. Nagy öröm számunkra az itthoni és a külföldi elismerés is.  Annyiban is más ez a díj, mint egy európai megmérettetés, hogy a kínai, az ázsiai és a tengerentúli építészeti remekekkel is versenyben voltunk.

Mennyire szárnyalta túl az önök elképzelése a megrendelő, azaz Budafok-Tétény önkormányzatának eredeti terveit?

Kitűnő csapattal dolgoztunk együtt az önkormányzatból, a főépítész és a munkatársai nagyszerűen előkészítették a projektet, majd egy hosszas konzultációs folyamat eredménye lett a végső megoldás. Mindig azon töprengtünk, hogy hogyan lehet még innovatívan fejleszteni az épületet. Az eredeti tervben kétszintes intézményt szeretett volna az önkormányzat, de ezt földszintesre módosítottuk a javaslatainknak megfelelően, ami reálisabb megoldás egy gyermekintézet esetében. A közös munka az önkormányzattal az együtt gondolkodás és az abszolút partnerség jegyében zajlott.

Az innovatív, környezetbarát megoldások is szerepet játszhattak a díj elnyerésében?

Minden bizonnyal, hiszen napjainkban világszinten elmondható az, hogy ha egy modern épület kivitelezésében nem alkalmaznak környezettudatos megoldásokat, akkor az biztosan nem kap díjat. Ez a díj azokat az építészirodákat jutalmazza, akik az újító esztétikai megoldások mellett az innovatív, mai kornak megfelelő környezetbarát lehetőségeket valósítják meg. Ebben az esetben az óvoda épülete közelít a passzívházhoz, amelyben szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre, hűtésre. A bölcsőde energiafogyasztását hővisszanyerős szellőzőberendezéssel csökkentik, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval történik. A padló- és mennyezetfűtés optimális hőérzetet biztosít az épületben tartózkodók számára. Passzív építészeti eszköz a zöldtető is, amely segíti a belső klímaszabályozást, és csökkenti a csatornák csapadékterhelését.

Ezek a megoldások mennyivel növelik meg a költségeket?

A megrendelő a számításoknál nemcsak az építési, kialakítási költségeket veszi figyelembe, hanem az üzemeltetési költségeket is szem előtt tartja, hogy hosszú távon mennyit tud spórolni. Nyilván magasabb a befektetési költség, de hosszú távon sokkal gazdaságosabb az önkormányzatnak egy ilyen típusú intézmény fenntartása.

Ez az első alkalom, hogy elnyerték ezt a díjat?

2020-ban a Párisi Udvar felújításáért kaptunk Architizer A+Awards közönségszavazat díjat az Építészet + Megőrzés kategóriában. Arra is nagyon büszkék vagyunk. Itthon többször nyertünk Budapest Építészeti Nívódíjat, tavaly a Vizafogó park és pavilonépület tervezéséért, de sok sikeres innovatív gyerekintézményt terveztünk már. Büszkén mondhatom, hogy piacvezetők vagyunk az óvoda, a bölcsőde, a gyermekintézmények tervezésében. Sok tapasztalatunk van ezen a téren. Több épületünk kapott kiemelkedő szakmai díjat.

Hogyan jellemezné az önkormányzattal való közös munkát?

Ritkán fordul elő, hogy egy önkormányzat ennyire rugalmasan kezelje a terveket. A projekt munkatársai a legjobb eredmény érdekében mindig nagyon könnyen változtattak részleteken, elfogadták a javaslatainkat. Nagyon figyelemreméltó ez a rugalmas hozzáállás, mindent elkövettek, hogy a kerület legkisebbjei a leginnovatívabb épületben tölthessék a hétköznapjaikat.

Olvasta már?