Önkéntesek lepték el a Tétényi-fennsíkot

by talastunde

A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület a Tétényi-fennsík élőhelykezelési projekt keretében idén február 11-én tartotta meg a hagyományos akciónapját. A tanösvény kamaraerdei ágánál lévő gyepes, cserjésedő területet tisztították meg a Főkert közreműködésével. Önkéntesek lepték el a fennsíkot, hogy ebben a munkában segítsenek.

Bajor Zoltán, az MME budapesti helyi csoportjának az elnöke a programról elmondta, hogy 14. alkalommal dolgoznak össze a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel a Tétényi-fennsík élőhelykezelési projektjében. Az MME önkéntesekkel, szerszámokkal segíti a munkálatokat, hogy a fennsík nagyon értékes növény- és állatfajokkal tarkított sztyepprétjeit egy-két helyen a cserjéktől megtisztítsák, és felszabadítsanak értékes élőhelyeket. A rendszerváltásig katonai tevékenységet végeztek a fennsíkon, amelynek hatására természetellenes ütemben kezdett terjedni a cserjeállomány.

„Vannak tájidegen fajok is ebben, amiket a természetvédelmi területen nem szeretünk, ilyen a bálványfa, de vannak őshonos fajok, például az egybibés galagonya, ami a katonai tevékenység által megbolygatott gyepterületeken nagyon gyors terjedésnek indult, és elkezdte kiszorítani a nagyon értékes, eredetileg itt levő gyepréteget. Egy helyen teret adunk újra a galagonyaállomány-terjedésnek, de gyakorlatilag kicsit kordában tartjuk. A bálványfa tájidegenfaj, amit teljes mértékben visszaszorítunk” – mondta el portálunknak Bajor Zoltán.

 A projektben a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel szorosan együttműködik a Fitoland Kertészet, amely ágdaráló biztosításával aprítja fel minden évben a kivágott cserjéket, és gondoskodik annak elszállításáról. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Főkert végzi a természetvédelmi kezelését a területnek, ezért a megmaradt cserjék elszállításában a Főkert munkatársai is segédkeztek.

A kantinönkéntesek a finom meleg ételek elkészítéséért feleltek. Amíg a bográcsokban rotyogott a finomság, addig a Magyar Madártani Egyesület önkéntesei madárgyűrűzés-bemutatót tartottak.

Olvasta már?