Spiller Károly családi története

by talastunde

Új sorozatot indítunk el, amelyben családtörténetek kerültek feljegyzésre. Az utóbbi években egyre többen keresik, kutatják családjuk múltját. A múlt feltérképezése sokunk számára a gyökereink megismerését, hagyományaink felélesztését jelentik. A sorozatban lejegyzett nagytétényi családok nemzedékeken keresztül a kerület identitását, múltját is erősítik, hiszen itt laktak, laknak évtizedeken keresztül. Ismerjük meg őket! A sorozat szerkesztésében köszönettel tartozunk Wahl Ildikónak, a Helytörténeti Kiállítótér tárlatvezetőjének. Első alkalommal a Spiller család története olvasható. A mesélő: Spiller Károly.

A családot az 1800-as évektől jegyzik Nagytétényben. Nagyapám, Spiller György (1877-1958) , 1902-ben feleségül vette Knon Magdolnát , aki 1927-ben egy baleset következtében fiatalon elhunyt. Három gyermekük született, György, Károly és Magda.

Nagyapa bádogosként dolgozott, önálló mesterként nyitotta meg bádogosműhelyét elsőként Nagytétényben. A lemez, amivel dolgoztak, lehetett alumínium, réz, ón vagy cink. A bádogos egyszerűbb használati tárgyakat készített konyhákba és fürdőszobákba a hozzátartozó díszítésekkel, vasalatokkal együtt.

A gyáripari termékek megjelenése miatt a hagyományos bádogos megszűnt, csak az épületbádogos maradt meg. A házak tetőzetein, a templomtornyokon, kastélytetőkön, mezőgazdasági épületeken a vízmentességet biztosító ereszcsatornákat, párkányokat készítették. A szakma legfontosabb szerszámai a lemezvágó olló, hajlító, forrasztási kellékek.

Spiller György 1917-ben hidászként harcolt a háborúban, a harcok közben megbetegedett, maláriát kapott. Bajtársai hozták haza, a vonat ülése alatt bújtatták. Állapota annyira leromlott, hogy amikor hazavitték, hozzátartozói nem ismerték meg. A gyógyulás nagyon lassú volt, betegségét évek alatt sem tudta kiheverni. 1937-től rövid ideig Nagytétény egyhangúlag megválasztott törvénybírója volt. A család szabadidejében egy 560 négyszögöles barackost művelt Nagytétényben.

A család szabadidejében egy 560 négyszögöles barackost művelt Nagytétényben.György fia, Spiller Károly (1910-1993) folytatta a bádogos szakmát. Nagypapa és apa 1945-ig együtt dolgoztak. Édesapám 1945 után a Méhészeti Szövetkezetnél kapott lehetőséget a szakmája folytatására, innen is ment nyugdíjba 1972-ben. Méhészettel kapcsolatos tárgyakat készítettek, mint például mézpergető, léplehúzó, álarc, mézes kanna. A szakma két generáción keresztül öröklődött.  

Nagytétény, Diósárok, Duna-telep, Baross Gábor-telep és Szabó-telep sok-sok épülete őrzi munkájukat. Én is besegítettem, amikor már csak csatornaszereléssel foglalkoztak. Édesapám 1937-ben megnősült, Racsán Máriát vette feleségül, aki a Felvidékről származott. 1941-ben megszületett nővérem, Klára, aki a középiskola elvégzése után a nagytétényi Bányagyutacs gyár utódja, a Chinoin dolgozója lett. Később az ÉMI-nél dolgozott, ahonnan irodavezetőként ment nyugdíjba. 1962-ben házasságot kötött Niklász Bélával, aki 1939-ben született Nagytétényben. Tanulmányai befejezése után az Építésügyi Minőségvizsgáló Intézetben (ÉMI) dolgozott felvonó szakértőként. Aktív résztvevője volt a tétényi Szelmann Ház rendezvényeinek, a Polgári Kör elnöki tisztségét több évig betöltötte.

Spiller Károly fia, Károly – énmagam – 1949-ben születtem. A jelenlegi Nagytétényi út 307. sz. házban laktunk, édesapám és én is ugyanabban a szobában születtünk. Tanulmányaim elvégzése után a kerületi gyárakban (Műanyag-feldolgozó, Zománc, Chinoin) dolgoztam. 1982-től alapító tagként egy kis szövetkezetben, majd utódjánál, az MA Kft-ben tevékenykedtem a 2011-ben történt nyugdíjazásomig. 1976-ban házasságot kötöttem Tóth Ágnessel. Két gyermekünk született, Ágnes és Károly. 1988 óta a Baross Gábor-telepen egy családi házban élünk. A Szelmann Ház mindig központi hely volt a család számára.

A Nősök báljának rendezője voltam, majd főrendezője vagyok a mai napig. A Nagytétényi Iparoskör zászlóját, amelyet 1926-ban avattak fel, édesapám saját házának padlásán rejtegette. Az 1990-es évektől a Polgári Kör gondozásába került, 2019-ben a zászló restaurálva elfoglalta méltó helyét a Szelmann Ház vitrinjében. Feleségemmel együtt most is aktív résztvevői vagyunk a Polgári Kör rendezvényeinek, többek között a hagyományos disznóölési mulatság segítője vagyok.

Olvasta már?