Tudja, hogy nem nyírhat füvet bármikor a kerületben?

by ildikarakai

Sokkal zajosabb ilyenkor a világ, mint télen. Nemcsak azért, mert bekapcsoljuk a sövény- vagy fűnyírót és a gépi fűrészt, hanem azért is, mert tárva-nyitva hagyjuk az ablakot. Tudja, hogy nem zajonghat bármikor? Németh Zoltán alpolgármestert kérdeztük a szabályokról.

– Mióta létezik Budafok-Tétényben a hangos tevékenységeket kordában tartani hivatott csendrendelet?

– A békés egymás mellett élés érdekében már 2013-ban megszületett az önkormányzat rendelete. Kompromisszumra törekedett a kerület, hisz tekintettel kellett lenni azokra is, akik el akarják végezni a kerti munkákat, és azokra is, akik kénytelenek hallgatni a szomszédban zúgó fű- vagy sövénynyírót.

– Hogyan sikerült a két érdeket egyeztetni?

– Az „élni és élni hagyni” elv jegyében zajkeltő tevékenység, így hangos kerti munka is csak korlátozott időszakokban végezhető: munkanapokon reggel 7 és este 8, szombaton és munkaszüneti napokon 8.00 és 16.00 óra között, vasárnap és ünnepnapokon pedig reggel 9-től délig.

– Működik a szabályozás?

– Minden rendelet annyit ér, amennyit betartanak belőle. De fontos tudni: ezek a szabályok nem azért vannak, mert valaki mások bosszantására kitalálta őket, hanem egyfajta társadalmi megegyezésről szólnak, mindenki által elfogadható és tiszteletben tartható kompromisszumot jelentenek. Így jó volna, ha a kerület lakói be is tartanák őket.

– Mi történik azzal, aki mégsem belátó és megsérti a rendeletet?

– Közigazgatási bírsággal nézhet szembe.

Olvasta már?