Szabó Magdáról láthattunk nagyszerű előadást a Vojnovich-Huszár-villában

by talastunde

A Vojnovich-Huszár-villa április 22-i közönsége a 20. századi magyar irodalom nagyasszonyáról, Szabó Magda életéről láthatott előadást. A Szelíden és szilárdan című darab Szabó Magda egész életét tárja elénk, felidézi az írónő kivételes pályaívét, gyermekkorát, tanulmányait, szüleihez fűződő kapcsolatát, házasságát, íróvá érését. Szabó Magdát Gajdó Delinke színésznő alakítja. Vele beszélgettünk az előadás előtt.

Mióta van ez az előadása?

Június 6-án lesz 6 éve, hogy bemutattuk először a darabot, amely Szabó Magda születésének 100 éves születésnapja alkalmából készült el. Solymáron debütált a darab. 15 évnyi színpadi távollét után szerettem volna egy előadást készíteni, újra színpadon lenni. Kíváncsi voltam, hogy ilyen nagy kihagyás után, mire vagyok képes.

Miért pont Szabó Magdát választotta?

Túlzás lenne azt állítanom, hogy Szabó Magdán nőttem fel. Olyan anyagot kerestem, amivel olyan női sorsot mutathatok be, ami kapaszkodót tud nyújtani napjainkban a nőtársaimnak. Egy volt főiskolai évfolyamtársam ajánlotta Szabó Magdát, és amikor kimondta a nevét, akkor kaptam a fejemhez, hogy: „Te jó ég, ez miért nem nekem jutott az eszembe?”.

Hogyan állította össze a műsort?

Úgy érzem, hogy az egész produkción isteni áldás van, mivel az ötletet is kaptam, és a szöveg összeállításában is segítségemre voltak.15 év után találkoztam egy volt tanárnőmmel, akinek elmondtam, hogy egy Szabó Magda-esten dolgozom, ő pedig szinte kérte, hogy hadd állítsa ő össze. Daragics Éva nevéhez fűződik az előadás szövegének szerkesztése. A darab az írónő gyerekkorától a Szobotka Tibor haláláig terjedő periódust öleli át. A szöveget regényekből, interjúkból, önéletrajzi ihletésű regényekből állítottuk össze. Természetesen van részlet a Régimódi történetből, az Ókútból, az Őzből, a Megmaradt Szobotkának – emlékezésből.  
Az előadásban megelevenedik Szabó Magda anyai nagyszüleinek a családja, az édesanyja, Jablonczay Lenke, az édesapja, Szabó Elek, Cili, a fogadott testvér (…), Szobotka Tibor, az imádott férj, Debrecen, felvillan Kumacs, és természetesen végig jelen van Szabó Magda – gyermekként, serdülő leányként, szerelmesként, barátként, özvegyként, halhatatlanként.

Hányadik előadása lesz a mai?

Ma ünneplünk, hiszen éppen az 55. előadásom lesz! A COVID alatt nem tudtunk játszani, kellett egy kis idő, amíg beültettük a köztudatba, hogy van ez az előadás.

Mit kell tudni a rendezésről?

Miután összeállt a szöveg, én állítottam színpadra a darabot. Nem bonyolítottam túl sem a kellékeket, sem a díszletet, hiszen sokat utazom az előadással, így a praktikumra törekedtem leginkább. Viszonylag sok zene csendül fel, de szükség is van a zenei betétekre, hiszen másfél órás az előadás.

Látta-e valaki a darabot, aki kapcsolatban volt az írónővel?

Igen, Szabó Magda jogutódja, Tasi Géza megnézte az előadást. Azt mondta, hogy időnként Magdát látta bennem. Ez nekem nagy dicséret, komoly inspiráció.

Volt már itt a villában korábban?

Igen, Tapolyai Emőke pszichológus előadásán voltam először, most pedig harmadjára vagyok itt. Az előadás kapcsán ismerkedtem meg Fodor Erikával, aki a villa programszervezésének a motorja, a lelke.

Olvasta már?