Szepesfalvy Annát kérdeztük a Részvételi Költségvetésről

by gaalt994

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Részvételi Költségvetés elnevezésű kezdeményezés keretében a budafok-tétényiek benyújthatják saját ötleteiket a kerület megszépítésére, a közösségi élet és terek színesítésére.

Az ötletgyűjtő szakasz már lezárult, jelenleg az önkormányzat kollégái éppen azt vizsgálják, hogy a benyújtott ötletek közül melyek azok, amelyek megfelelnek a pályázati feltételeknek és megvalósíthatók is. E folyamat végén, a „szűrésen” sikerrel áteső projektötleteket a Részvételi Költségvetés hivatalos webfelületén teszik majd közzé, ahol a budafok-tétényiek regisztráció után voksolhatnak a számukra szimpatikus ötletekre.

Az eddig beérkezett pályázatokról a Részvételi Költségvetésben a kezdetektől aktív szerepet vállaló alpolgármestert, Szepesfalvy Annát kérdeztük.

Hány ötletet adtak le idén a budafok-tétényiek? Az eddigi évekhez képest mekkora aktivitást mutatnak az idei statisztikák?

Körülbelül 115-120 érkezett be eddig. A kollégák még dolgoznak rajta, hogy megnézzék, mi az, ami megvalósítható, mi az, ami megfelel a pályázati feltételeknek és szavazásra engedhető. A beérkezett pályázatokról annyit tudok elmondani, hogy látunk egyfajta ívet, tanulási folyamatot, mind a lakosság, mind az önkormányzat tekintetében. Együtt tanuljuk, hogyan működik a Részvételi Költségvetés és készülünk a május 16-ára, a szavazás elindítására.

Milyen típusú ötletek érkeznek legnagyobb számban? 

Több kategóriára tudjuk bontani az ötleteket: a közlekedésbiztonság kifejezetten egy súlyponti kérdés (zebrák, járdák, fekvőrendőrök, forgalomlassítás). Sok köztisztasági, közrendi pályázat is jött (szeméttároló, kutyaürülék-tároló ), de parkok, játszóterek létrehozására is van igény. Civil egyesületek is pályáznak állatvédelmi, vagy gyermekeket célzó projektekkel. A mikroközösségeket szolgáló közösségi kertek létrehozása is felmerült.

Melyik már megvalósult projektekre büszkék leginkább? 

Olyat, amire a legbüszkébb vagyok, nem tudnék csak egyet kiválasztani. A legutóbbi, ami elkészült, az a Tétény-rét családi park, ahol egy nagyon intenzív munka volt a pályázatot beadó hölgyekkel, hiszen ott az összeghatárba nehezen fértek bele, így egyeztetnünk kellett, mi az, amit el tudnak engedni és mi az, amit meg lehet valósítani. Ők nagyon lelkesek voltak és be is adták a harmadik ütemet. A kertmozit is egy sikertörténetnek tartom, a rózsakerti futópark első üteme is elkészült, és beadták a második ütemet is, ezekre mind nagyon büszke vagyok.

Olvasta már?