Szilveszteri banyaégetés a Záborszky Kúriában

by gaalt994

Az év utolsó napja sem telik eseménytelenül Budafok-Tétényben.

A Szent Lipót-Plébániatemplomban Szent János-nap alkalmából – mint az elmúlt években is – szerepet kapott a boráldás. A Promontorium Borlovagrend idén első alkalommal jelent meg e jeles nap alkalmával a templomban.

A lovagrend közhasznú szervezetként igyekszik szoros kapcsolatot ápolni Budafok-Téténnyel és annak lakóival. A bor Isten ajándéka, ezért tartotta fontosnak a Promontorium nyáron megválasztott vezetője, Bitai Gergely, hogy aki csak tud, mutatkozzon meg Szent János-nap alkalmából a templomban, és kérje Isten áldását alkotásaikra, boraikra.

A szertartás után a hívek számára forralt bort kínáltak a templom előtt. Áldást nem csupán palackozott borok kaptak, melyek közt a térség apraja-nagyja képviselte magát (Törley, Sauska, Vimavin, Várszegi, Katona, Bibók és Vabrik), hanem minden kerületünkhöz köthető termelő termésének is szólt. A misére bárki hozhatott italt és kérhetett áldást, hiszen Isten szeretete és jóindulata mindannyiunké. 

Bitai Gergely reméli, hogy ez a rendezvény nem lesz kérészéletű, hanem jó szokássá válik, és karácsony szelleme elmúltával még egyben tartja Budafok-Tétény lakosait egy újabb alkalommal, amikor együtt fürödhetnek az isteni áldásban és beszélgethetnek egy pohár forralt bor, vagy forró tea társaságában.

A lovagrend nagymestere nem csak ezt az újítást tervezi idén, boszorkányégetésre is készülnek! Szilveszter napjára tervezik Budafokon az elsőt, ami természetesen nem valódi boszorkányüldözésről szól, de nem is keverendő össze a busójárással. Babonák és hiedelmek átbeszélgetésével egybekötött kis összeröffenésre készülnek.

Célja, hogy együtt zárják a budafok-tétényiekkel az évet. A vicces, jópofa rendezvénynek a Záborszky Kúria ad helyet, ahol rendezők egy „nagy nagy tüzet” raknak. A tűzbe azonban nem valódi boszorkányt dobnak, hanem az óévi rossz dolgokat fából vagy éghető anyagokból készített kis boszorkányokba tehetik, de papírfecnire írva, galacsinná gyúrva is bedobhatják a tűzbe. Elégethetik a rossz emléket, hátrahagyva minden bút, bajt, helyet adva az újévi jó dolgoknak. A rendezvényen 15 órától bárki részt vehet. 

A szervezők remélik, hogy a következő évben már közterületen tarthatják a „máglyarakást”, de addig is szeretettel és persze forralt borral és teával várják az égetni vágyókat!

Olvasta már?