„A csillagokat iszom!” – budafoki pezsgőpercek

by gaalt994

„A csillagokat iszom!” – szólt Dom Pérignon, mikor felfedezte a pezsgőt. A Budafokon különösen jelentős történelemmel, hagyománnyal és kultúrával rendelkező italról beszélgettünk Bitai Gergely sommelier-vel, a Promontorium Borlovagrend elnök-nagymesterével.

Ki ne ismerné a borból készült, 1693-ban még selejtnek gondolt italt, mely mára az ünnepek királynőjévé nőtte ki magát, és sokáig csak a leggazdagabbak számára volt elérhető. Ma már elképzelhetetlen nemes alkalmakkor: általában pezsgővel koronázzuk az új üzlet létrejöttét, házasságkötő teremben is ezzel koccintunk és nincs olyan család, ahol szilveszterkor ne kerülne az asztalra egy hangosan pukkanó üveg.

Törley József volt az, aki Magyarországot megfertőzte a pezsgő szeretetével 1882-ben, meghonosítva és mindenki számára elérhetővé téve a nemes italt. A Törley Manufaktúra a mai napig fennáll és látogatható. Törley József annyira elkápráztatta italával I. Ferenc Józsefet, hogy a császár 1886 áprilisában nemesi rangra emelte a csantavéri származású ifjút. 

Igaz, nem a budafoki üzem volt az első hazánkban, léteztek már az 1850–es évektől kisebb üzemek, melyek szép lassan eltűntek, vagy legkésőbb az államosításnál bedarálódtak. A pezsgő fogyasztása a hazai társadalomban sokáig nem volt elérhető, a tehetősebbek Ausztriába jártak e fenséges nedűt fogyasztani hétvégi kiruccanásként, többeknek mindig misztikus maradt, így vált a különleges alkalmak italává. 

Mai napig pezsgővel nyitják vagy koronázzák meg a fontosabb eseményeket, és persze kihagyhatatlan a koccintás is, így válhatott az újév mellőzhetetlen kellékévé. Hiszen az új örömökre, a megújuláshoz el sem tudunk mást képzelni, mint a poharak hangos összecsendülését. Azt szokták mondani, hogy amit újév első napján teszünk, olyan lesz az egész évünk. Vagyis, ha iszunk egy nemes italt, például pezsgőt, az előre vetítheti az egész évi fényűző létet.

A pezsgő azonban nem összekeverendő a habzóborral! – figyelmeztet Bitai Gergely sommelier. A technológia fejlődésével egyre több a habzóbor készletünk, de az alapvető különbség a gyártásban, illetve a nemességben rejlik. Míg a pezsgőben lévő szénsav a másodlagos erjedés eredménye, a habzóbor „csupán” széndioxiddal dúsított bor. A reduktív típusú borok nagyon alkalmasak arra, hogy könnyű, friss, gyümölcsös habzóborokká váljanak. Nagyon kellemesek a nyári melegben és munka után, de a pezsgőt nem válthatják ki, nem azt a célt szolgálják. Az üdítő és frissítő hatás az, amiért a habzóborok teret nyertek és egyre közkedveltebbek. 

Hazánkban egyre többen foglalkoznak pezsgőkészítéssel és habzóborral egyaránt. Nyáron, a Budafoki Bornapok alkalmával mi is megkérdeztük a rendezvényen résztvevő politikusokat kedvenc italaikról, véleményükről akkor videós összefoglalót is készítettünk.

Kemendy László Tradicionális Pezsgőműhelyében olyan különlegességekre is bukkanhatunk, amilyennel még nem volt dolgunk. Bár ő a hagyományos pezsgőkészítési módszer híve, az olaszrizling pezsgővé formálásával mégis újítóvá lett. Ebből a borból ugyanis nem szokás pezsgőt készíteni, ám a vállalkozó kedvű mester mégis megalkotta a rizlingből a „királyt”.

Olvasta már?