Tényleg tönkremegy a kerület az elvonások miatt?

by gaalt994

Mivel több közösségi portálon is téma volt a forrásmegvonások kérdése, a kerület helyzete, lapunk utánaszámolt a dolognak. Kiderült, korántsem ez a helyzet. Vannak ugyan elvonások, de a mérleg másik serpenyőjén is jelentős összegeket látunk. Íme, számokban a 2020-ban befolyt és elvont támogatások.

Állami támogatások és elvonások 2020-ban

2020-ban 223 millió 594 ezer forinttal kevesebb pénz folyt be a kerület költségvetésébe a pandémiás helyzet miatti állami elvonásból adódóan. Ennek egy része, 40 millió forint abból adódik, hogy az egyik építményadó- fajta kivetésének lehetőségét megszüntette az állam, a többi pedig a gépjárműadó elvonásából.  

Ugyanakkor fejlesztési és működési eseti támogatások, elnyert pályázatok révén több mint 1 milliárd 223 millió forinthoz jutott a kerület az államtól, például 300 millió forinthoz bölcsődeépítésre. A több mint 1,2 milliárdos összegnek a nagyja fejlesztési támogatás, de van benne működtetési is.

Ehhez jönnek még a különböző, rendszeres, illetve normatív, működési célú támogatások, például a gyermekintézmények működtetéséé vagy éppen a szociális, kulturális szférát illetőek. Erre a célra csaknem 2 milliárd 348 millió forintot kapott a kerület tavaly a központi büdzséből.

Mindezekben nincsenek benne azok a nagy volumenű beruházások, amelyeket az állam hajt végre Budafok-Tétényben. Ilyen például a vasút- vagy autópálya-felújítások, az ezekhez kapcsolódó zajvédelem, P+R parkolók építése – hogy csak néhányat említsünk.

Fővárosi támogatások és elvonások 2020-ban

2020-ban az új fővárosi vezetés, illetve az új közgyűlés törölte a még Tarlós István idejében Budafok-Tétény részére megszavazott, költségvetésben szereplő 2 milliárd 60 millió forintos tételt. Ebből a kerület által régóta kért, Budafok-belvárosi, Városház téri felújítást finanszírozta volna a főváros, ám végül nem kerületi beruházásra költötték a pénzt.

Fővárosi pályázati támogatásból mindösszesen csak 89 millió forinthoz jutott a kerület a múlt évben. De ezt sem az új fővárosi vezetés és közgyűlés szavazta meg. Magát a pályázatot még a Tarlós István vezette fővárostól 2018-ban nyerte el Budafok-Tétény. A DunaFok Szabadidőpark projektet 2019 első felében valósították meg és adták át, de az összesen 200 milliós támogatás második, 89 milliós részének elszámolása csak egy évvel később történt meg 2020-ban.

Összesítve tehát, 2020-ban 223 millió 594.000 forintot vett el és 3 milliárd 571 millió forintot adott a kormány a XXII. kerületnek. A főváros ugyanakkor 2 milliárd 60 millió forintot vont el, míg 89 milliót adott.

Olvasta már?