Új eljárás, Budafok-Tétény visszakap 3 millió forintot

by gaalt994

Már 14 hónapja húzódik az az ügy, amelyben Budafok-Tétény önkormányzata végül visszakapta az alaptalanul kirótt 3 millió forintos büntetést. Az ügyet a Transparency International emelte jogi szintre, amikor egy újságcikkre alapozva visszaéléssel vádolta meg az önkormányzatot. A bíróság döntése szerint teljesen alaptalanul.

39 budafoki földút leaszfaltozása volt a tét tavaly nyáron és ősszel. Pályázati pénzt kért és kapott Budafok a kormánytól, és a munka elkezdődött. Az elnyert 1,1 milliárd forinthoz azonban az önkormányzat is hozzá kellett tegyen egy jelentős összeget. A lényeg, hogy a végén a beruházások összesen 1,7 milliárdba kerültek. Külön-külön természetesen kevesebbe, és ügyünkben ez egy lényeges kérdés.

Egy újságcikk nyomán ugyanis a Transparency International is belekeverte magát az ügybe. Azt állították, hogy az önkormányzat szabálytalanul írt ki 5 pályázatot. A valóságban – mint most bizonyosságot nyert – ez nem így volt, hanem számítva a kormány támogatására, az önkormányzat gyorsabb eljárásban tudta megvalósítani a pályázatokat, végső soron a munkavégzést.

A Közbeszerzési Döntőbizottság elé került a projekt, a Transparency kezdeményezésére. A bizottság idén januárban 3 millió forint bírságot szabott ki az önkormányzatra. Budafok-Tétény vitatta a döntést, hiszen a 39 utca, bár némelyik találkozott egymással, nem alkotott egységes egészet. Sőt, mint az a későbbi peres eljárásban kiderült, az utcák “önmagukban is használhatóak” voltak.

Csak hogy érthető legyen: ha egy útszakaszt leaszfaltoznak és annak végén abból egy másik utca nyílik, amelynek ráadásul más neve is van, akkor az nem tekinthető egy projektnek, hiszen a felújított szakaszon simán lehet haladni, míg mondjuk a másik utcában még csak a poros út használható.

Mindenesetre a januári döntés után Budafok-Tétény kénytelen volt kifizetni 3 millió forintot a kerületiek pénzéből, de nem hagyták annyiban a dolgot, perre mentek. A Bíróság, mint lapunk megtudta, jogerősen úgy döntött, hogy új eljárásra kötelezi a KD-t, a pénzt pedig vissza kell utalniuk az önkormányzatnak. Információink szerint ez már meg is történt.

Az ítéletben hosszú oldalakon, jogi nyelvezettel sorolják az indokokat. Ebből egyet emelünk ki:

“Amennyiben nem érhető tetten egyértelmű tények és bizonyítékok alapján az úthálózat létesítésének szándéka, akkor el kell fogadni a jogszerű részekre bontást, mert ennek ellenkezőjét sem a jogalkotói szándék, sem az Útmutatóban foglaltak, sem a józan ész nem indokolja, és nem áll fenn az egybeszámítási kötelezettség sem, mert nem állítható, hogy a funkciójuk betöltésére az egyes beszerzések önállóan nyilvánvalóan nem alkalmasak.”

Az érthetőség kedvéért: a vita tárgya az volt, hogy egy összességében 1,7 milliárd, de részenként is megvalósítható projektet szabad-e öt észre bontani a gyorsabb szerződés érdekében.

Mindenesetre most az a helyzet, hogy Budafok-Tétény pert nyert, így a Közbeszerzési Döntőbizottság kénytelen volt visszautalni a budafokiak 3 millió forintját az önkormányzat számlájára. Az új eljárásra kötelezés jogi szempontból azt jelenti, hogy a bíróság ítélete köti a közigazgatási szervet, vagyis az ítéletben foglaltak alapján kell meghoznia az új döntését.

Ami egyértelmű az ítélet alapján: jogszerű volt minden. Mivel az ítélet óta eltelt három hónap, valószínű, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság nem is indít új eljárást, hisz nincs miért (az is új eljárás, ha megállapítja, hogy nem történt jogszabálysértés, és nem lép az ügyben).  A téma többek szerint azért országos jelentőségű, mert a budafoki vád csak egy a sok közül, és az érdekelteken kívül senki nem tudja,  mire szerződött a Transparency a fővárossal, milyen feladatot kaptak és mennyiért. A TI szerződését már próbálta más sajtóorgánum is megszerezni, sikertelenül. Ez azért lényeges, mert egy eljárás alaptalan megindítása negatívan befolyásolhatja egy önkormányzat megítélését. Az adott esetben a DK-s Vadai Ágnes még kérdést is intézett a legfőbb ügyészhez ennek kapcsán, és vádak sokasága jelent meg a neten. Mint kiderült, alaptalanul.

Olvasta már?