Új helyszínnel startolt a júliusi Pincejárat

by talastunde

Július 6-án ismét Pincejárattal várták a bor és a pezsgő szerelmeseit Budapest Bornegyedében, Budafokon. A Pincejárat ezúttal is bővelkedett izgalmas helyszínekben és remek gasztrokínálatban.

Új, izgalmas állomást is felfedezhettek a július 6-i Pincejárat vendégei, a Sörház u. 3. szám alatti Kultikum Rendezőházat, amely az egykori Haggenmacher Sörgyár egyik zseniális épületrésze.

A 112 éves téglaépület eredeti funkciója hordóraktár volt. A világháborút követően több állami vállalat különböző raktárbázisa lett, a rendszerváltozás után pedig bútorgyártó cég működött benne. Bő 4 évvel ezelőtt a jelenlegi tulajdonosa, Németh Gábor nagyszabású felújításokat vitt véghez, melynek köszönhetően az épület megtarthatta az eredeti szépségét, stílusát, közben korszerű épületgépészeti elemekkel is kiegészült. 

Az exgyárépület alsó szintjén egy érdekes, elektrográfiai és kinetikus fényobjekt-kiállítást tekinthettek meg a Pincejárat vendégei, amelynek darabjain a villamosmérnök végzettségű Németh Gábor 12 éven át dolgozott. Gábor a fényművészet szerelmese is, többek között megalkotta az  infinatív, végtelenbe látó varázsdobozt, aminek az a sajátossága, hogy nemcsak egy, hanem több oldalról is a dinamikus végtelenbe láthatunk általa.

Az alkotó fantáziája és kreativitása határtalan, megcsodálhattuk a MartinA and Martin, a humanoid robotházaspár-alkotást, amely 98 %-ban ipartörténelmi relikvia. A házigazda a tárlatvezetést követően természetesen minőségi pezsgővel kínálta meg a szomjas vendégeket.

A Borköltők Társasága Pince Étterem a budatétényi Jókai utca egyik ékessége, ahol kvízcsapatjátékot szerveztek a vendégeknek, barátokkal együtt játszva lehetett megoldani a különböző feladványokat. A kérdések minden témakört érintenek: általános műveltség, logikai feladványok, képek, filmkockák, zenék felismerése és még sok egyéb.


A játék résztvevői a feladatok által időutazást tettek a nyolcvanas és kilencvenes évekbe, miközben finom borokat iszogattak és jól szórakoztak. A játékhoz, aki akart, sajttálat kérhetett zöldségekkel, füstölt sonkával, kolbásszal.

A Dézsmaház utcai Taverna Borászat pincéjének látogatói meghitt hangulatú programon vehettek részt. Finom koktélokat és a Balaton-felvidék ízletes borait kóstolhatták meg.

A Szeleshát szőlőbirtok a szekszárdi borvidék közepén elhelyezkedő egybefüggő 55 hektáros családi tulajdonban lévő birtok. A birtok ültetvényein javarészt kékszőlőt művelnek, fő fajtáik a kékfrankos és a merlot. Modern körülmények közt készítik el vörös- és rozéboraikat. A Pincejáraton a Dézsmaház utcai pincéjükben 6-tételes borkóstolóval várták az érdeklődőket. A finom borok mellett Patkó Ágnes író Halálos rozé című művével is megismerkedhettek a vendégek, akiknek maga a szerző mesélt az izgalmas krimijéről.

A Várszegi Pincészet udvarán  a Pollák-Pozsonyi Acoustic Projekt két zenésze gondoskodott a jó hangulatú zenéről. A pincészet finom borai mellett helyben készült ízletes ételeket fogyaszthattak a látogatók. A pincészet a a BudafokKultPont egyik helyszíne volt, ahol a culturecaching játék győztesét Szepesfalvi Anna alpolgármester sorsolta ki.

A nagy hírű Törley Manufaktúra csodálatos pezsgőivel várta az érdeklődőket, akik vezetett pincesétán is részt vehettek. A manufaktúra udvarát idén is elfoglalták a pezsgőket kóstoló, fűben ülő vendégek.

Olvasta már?