Újraindul a Budafoki Pincejárat programsorozat

by talastunde

Idén március 4-től kezdődnek minden hónap első szombatján a Budafoki Pincejárat eseménysorozat programjai, amelyek a tavalyi évben több mint 10 000 látogatót vonzottak. A több éve sikeres programok mögött a szervező önkormányzat munkatársai és a pincejárat partnerei közötti példaértékű, szoros együttműködés áll. Február 23-án Budafok-Tétény Önkormányzata “Budapest Bornegyede-Budafoki Pincejárat” projektjéről tartott borkóstolóval és pincesétával egybekötött sajtótájékoztatót a Várszegi Pincészetben.


” A bor megdönthetetlen bizonyítéka annak, hogy Isten szeret minket, és azt szeretné, hogy boldogok legyünk” – nyitotta meg Karsay Ferenc polgármester egy Chaplin idézettel a sajtótájékoztatót.
A polgármester megköszönte a partnerek segítségét, akik működtetik a programsorozatot. Kiemelte a pincészetek, jellemzően a termelő pincék, illetve a vendéglátók szerepét, akik egyre több gasztronómiai, kulturális programmal színesítik a kínálatot. ”Létrejött egy közösség, és ez a közösség nagyon lelkes, nagyon elkötelezett és tántoríthatatlan, ezt bizonyítja az elmúlt hat év, és most készülünk a hetedikre. Az elmúlt évben az egyik legaktívabb partnerünk lett a Promontorium Borlovagrend, a 31 éves helyi borlovagrend, akik értékes programokkal gazdagították a rendezvényünket. Új partnerünk, akik egyszer-egyszer már megjelentek, de most már rendszeresen jelen lesznek pincejáratunkon, például a Sauska Pincészet vagy az önkormányzat által létrejött Magdolna Udvar, ahol a kiállítások leginkább a képzőművészethez kapcsolódnak.

A Budafoki Pincejárat küldetése, hogy Budapest XXII. kerülete, a pezsgő és bor városa, a főváros bornegyede is legyen” – hangsúlyozta a polgármester, aki kiemelte, hogy 2022-ben több mint 10 000 látogatója volt a rendezvénysorozatnak, ami minden eddigi látogatószámot felülír. Karsay Ferenc nagy eredménynek tartja, hogy most már uniós projektben is megméretteti magát a rendezvénysorozat.
A szervezők nem titkolt célja, hogy a programsorozatnak köszönhetően a kerületi lakosokon túl a szélesebb közönség is megismerje a kerület rejtett kulturális értékeit, a helyi vállalkozásokat, és rendszeres látogatója legyen az igényes gasztronómiai, illetve kulturális programokat kínáló pincejáratnak.

A 2023-as program a Megújuló tradíciók éve címet viseli, ahol a több generáción átívelő pezsgő- és borkészítés, az új és a régi, a megújulás és a hagyomány találkozik.

“Ebben az évben 10 alkalommal, 18 helyszínen, alkalmanként több, mint 40 programmal várjuk vendégeinket. Az elmúlt év vacsorával egybekötött nagy sikerű pincekvízei, borkóstoló játékai és gourmet-borvacsorái mellé a megnövekedett igényeket követve gasztroprogramjaink folyamatosan megújulnak, színesednek” – tájékoztatta a jelenlévőket Budafok-Tétény alpolgármestere, Szepesfalvy Anna. Az alpolgármester asszony kiemelte, hogy a 2023-as év is rekorddal kezdődött, ugyanis most már hatodik alkalommal hirdette meg az önkormányzat a zenei tehetségkutatót, amellyel a bor mellett egy másik szegmens felé nyitottak. Az idei évben rekordszámú, 120 jelentkező volt a zenei tehetségkutatón, ahonnan a zsűri már kiválasztott 15 zenekart, akik a középdöntőbe jutnak. A májusi pincejáraton derül ki, hogy ki lesz az idei év zenei tehetségkutatójának a győztese. Szepesfalvy Anna a tájékoztatón ismertette a következő hónapok pincejáratainak, borfesztiváljainak a sajátosságait.

A sajtótájékoztatón Várszegi Viktor borász a Várszegi Csabagyöngye Gyöngyöző félédes borát és a Várszegi Chardonnay-t ajánlotta és kóstoltatta meg a sajtótájékoztató vendégeivel.

Karsay Ferenc polgármester a portálunknak adott interjúban jelezte, hogy az önkormányzat kiemelten kezeli a bornegyednek a sorsát, a menedzselését. “Két megkülönböztető jegye van a kerületnek, ami alapján mindig be tudják azonosítani. Az egyik a bor és a pezsgő, vagyis a Budafoki Pincejárat és a Bornegyed projekt, a másik a lokális kultúránk, amibe beletartozik többek között a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a 100 Tagú Cigányzenekar, Jandó Jenő vagy Balázs János. Ezeket az értékeket próbáljuk egyesíteni, tehát mindenből a minőséget képviselni” – emelte ki a polgármester, aki azt is elmondta a finanszírozást illetően, hogy az önkormányzat és a különböző pincék, illetve helyszínek megosztják a költségeket. A vendégek fogadása a pincészetek és az éttermek feladata, míg az önkormányzat kulturális tartalommal próbálja megtölteni a programokat. „A lényeg az, hogy áldozunk erre, mert a Budafoki Pincejárat programsorozat egy megkülönböztető jegy, ami alapján föl lehet ismerni a XXII. kerületet.”

Várszegi Viktor borász a több mint 200 éves budafoki pincében vezette körbe a sajtótájékoztató vendégeit, ahol a Dél-balatoni borvidéken termelt boraikat tárolják.

Olvasta már?