Változik a BDZ-koncert programja – a karmester elmondja, miért

by gaalt994

Hollerung Gábor nemcsak az aktuális programváltozást indokolta, az együttes általános műsorkészítési filozófiájáról is beszélt.

Mint megírtuk, sűrű hétvégéje lesz a Budafoki Dohnányi Zenekarnak, akik három nap alatt háromszor lépnek fel. Ennek a rövid, de annál tartalmasabb sorozatnak a nyitánya a pénteki koncert, amelynek programjában változást kellett eszközölni. Az eredeti műsorfelállásban Dragony Tímea műve után Arthur Honegger csellóversenyét játszotta volna Helecz Dániel. A nagyszerű csellista megbetegedése miatt azonban módosul a műsor.

„A Les Préludes került be a programba, amely Liszt egyik leggyakrabban játszott szimfonikus költeménye, s amelyről azt gondoltuk, hogy dimenziójában beilleszthető a műsorba. A hangversenyeinknek a hiedelemmel ellentétben sokkal kisebb a dramaturgiája, sőt elárulom, hogy a világ hangversenyei 80%-nak kisebb a dramaturgiája, mint azt gondolná a hallgatóság” – magyarázza a műsorváltozást az együttes karmestere, Hollerung Gábor.

A kerület újdonsült díszpolgára a koncert összeállításának háttérmunkájába is bepillantást adott. „Majdnem minden koncertünkön van kortárs magyar alkotás, ez egy elkötelezettség. Nyilván olyan műveket tűzünk ki, amelyeket hitünk és tudásunk szerint eljátszva a közönség értve távozik, nem érzi azt, hogy értetlenül állt 10-15 percig egy darab előtt. Minden hangversenyen van olyan alkotás, amelyik a klasszikus nagy repertoár közkedvelt darabja, a november 6-i estén ez egy Brahms szimfónia lesz.” – mondta.

A koncert pénteken este 7 órakor kezdődik a Klauzál Házban.

Olvasta már?