Varjúmentes szemetesek Budafok-Tétényben

by ildikarakai

Látott már Ön is olyan jelenetet, amilyen a nyitóképünkön szerepel? Amikor madarak szórják ki a szemetet a kukákból a járdára? Krieger Krisztina képviselő látott már, és a Környezet- és Közrendvédelmi Bizottság tagjaként el is gondolkodott azon, mit lehetne tenni ellene. Az ötlet megvalósult, eredményét már láthatják is a kerületben. 

Az egyik kerületi közösségi oldalon látott egy fotót, ahol a piactéri szemetesek környéke tele volt hulladékkal. Aki kiposztolta, azon méltatlankodott, hogy milyen emberek vannak. Aztán a kommentekből kiderült, hogy nem az emberek: a varjak a hunyók. Ők kukáznak: belemásznak a szemetesbe, és mindent, amit nem tudnak megenni, kiszórnak – meséli a képviselőasszony, akit később kerületi lakosok is megkerestek ezzel a problémával.

– Ők is nagyon zavarónak találták a dolgot. A  városfejlesztős kollégák hiába takarítják rendszeresen a szemetesek környékét, nem bírják a versenyt a varjakkal. Akkor jött az ötlet, hogy úgy lehet védekezni ez ellen, ha befedjük a szemetest.

– Hogyan lett az ötletből mára valóság?

– Megkérdeztem a polgármester urat, aki nagy örömmel támogatta ezt. A Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjével is összeültünk, és megbeszéltük, hogy tényleg meg lehet a problémát oldani, méghozzá nem is óriási költséggel. Két prototípus készült: egy telifedős, és egy olyan, amelyiknek lyuk van a közepén – ez gyakorlatilag egy vastagabb karika. Nekem az utóbbi jobban tetszik: azt nem kell mások után megfogni, nem kell felemelni a fedőt ahhoz, hogy bele tudjuk dobni a szemetet. A lyuk akkora rajta, hogy a varjú már nem fér bele, viszont a szeméttel könnyű beletalálni.

– Teljesen új szemetesekről beszélünk, vagy a régiek is átalakíthatók így?

– Ez a tető zsanérral felszerelhető a már meglévő szemetesekre.

– Mennyi készül belőle a kerületben?

– Most az első körben 25 darab, néhány már kint is van a Városház téren, és úgy tudom, az Arany János lakótelepen is. Eddig ennyire jelentkezett igény, de ha a lakók többet szeretnének, akkor arra is van lehetőség.

Krieger Krisztina nagy érdeklődésre számít. Azt mondja, az állatok egyre otthonosabban érzik magukat köztünk: nemcsak a varjak, hanem a rókától kezdve sokféle állat költözik be a kerületbe és keres itt élelmet, ami közegészségügyi szempontból sem egészséges. Ezen a helyzeten javítanak az új típusú szemetesek.

A Budafok-Tétényért Városfejlesztési Kft. ügyvezetője megerősítette portálunknak, hogy a középütt lyukas fedélváltozatot helyezik ki a már meglévő kerületi szemetesekre, elsősorban a forgalmasabb helyeken. Erre azért is  szükség van, mert a kerület folyamatosan törekszik arra, hogy szép és rendezett körülményeket biztosítson az itt lakóknak és az ide érkezőknek, és “akik” ebben ellenfeleik, lásd a varjak, azokat próbálják most kicsit visszaszorítani – mondja Lőrincz Gergely. Szerinte persze különösen nyáron az sem utolsó szempont, hogy a fedél csökkenti a szemetesben képződő szagokat és távol tartja az erre gyűlő bogarakat.  

Olvasta már?