​A sikeres életmentés után hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból

by nora.farmosi

Hazaérkezett a törökországi barlangi mentésben résztvevő mentőcsapat, akiket szállító honvédségi repülőgép pénteken hajnalban landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A mentőcsapat fogadásánál jelen volt Lőrincz Gábor, a honvédség szárazföldi parancsnokságának parancsnoka, aki gratulált a magyar mentőcsapat rendkívüli teljesítményéhez.

A földet érést követő sajtótájékoztatón a dandártábornok elmondta, a Magyar Honvédség a felkérés első pillanatától kezdve mindent megtett, hogy segíteni tudja a barlangi mentőszolgálat életmentő munkáját. A honvédség a légierő Airbus A319 típusú repülőgépét a lehető legrövidebb idő alatt felkészítette a mentőcsapat részére.

Budapest, 2023. szeptember 15. Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentõszolgálat elnöke, a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentõkbõl álló csapat tagja beszél a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülõtéren 2023. szeptember 15-én. A Magyar Barlangi Mentõszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került. MTI/Mónus Márton

Lőrincz Gábor hangsúlyozta: “a magyar honvédség mindig segít”.

Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, aki személyesen vezette a nagyszabású nemzetközi mentőakciót, elmondta, hogy az egyesületük fennállásának 60 éve alatt ilyen nagyszabású akcióban még nem vett részt. Hangsúlyozta, hogy önkénteseik szabadidejükben dolgoznak, semmilyen állami támogatásban nem részesülnek.
Elmondta azt is, hogy 12 nappal korábban reggelizés közben kapta a riasztást. Úgy fogalmazott, hogy szürreális volt a helyzet: “tőlünk több ezer kilométerre egy barlangban ezer méter mélyen valaki belső vérzésben szenved, és azonnal küldjünk orvost a helyszínre”.

Budapest, 2023. szeptember 15. Lõrincz Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokságának parancsnoka beszél a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosok és barlangi mentõk fogadásán a Liszt Ferenc-repülõtéren 2023. szeptember 15-én. A Magyar Barlangi Mentõszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került. MTI/Mónus Márton

Óriási szervező munka után az első csoport a TEK segítségével jutott a helyszínre, így a riasztástól számított 36 órán belül már lent voltak a sérültnél, és elkezdték az ellátását – tette hozzá a mentőszolgálat elnöke.

A magyar csapat érkezése után három napon át még komoly mentőcsapat nem jelent meg, aztán érkezni kezdtek különböző országokból, végül összesen mintegy kétszázan segítettek – hangzott el.

Zádor Zsófia, a barlangi mentőszolgálat orvosa kulcsszerepet játszott a mentőakcióban. A sajtótájékoztatón elmondta, pontosan nem tudta milyen állapotban vár rá a bajba jutott kutató, ezért többféle scenárióval készült. Amikor leszállt a mélybe, a sérültet kivérzett állapotban találta, ezért transzfúziót alkalmazott, valószínűleg ez tartotta életben addig, hogy ki tudjon jönni segítséggel a barlangból. Később kiderült, hogy gyomorfekély okozta a sérült belső vérzését.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy héttel ezelőtt indult Törökországba, hogy a dél-törökországi Morca-barlangból, 1040 méter mélyről kimentse a bajba került amerikai barlangkutatót.

-MTI-

Olvasta már?