Építészeti nívódíjjal jutalmazták a Hős utcában épült családi ház tervezőit

by talastunde

Ray Rezső Vilmos Építészeti Nívódíjat kapott Benedek Márton és Juhász Balázs építész tervezőpáros, a Hős u. 15. szám alatt lévő épület tervezéséért. A kerületben korábban nem terveztek még épületet, ez a legelső olyan jól sikerült, hogy rögtön komoly szakmai elismeréssel díjazta a kerületi önkormányzat. Benedek Márton építészmérnököt kérdeztük az egyedi kivitelezésű épületről.

Milyen környezetben épült meg a ház?

A ház Budafok Újhegyen, Budatétényhez közel található. A korábbi szőlőhegyen az utcák vonalvezetése követi a domborzatot, a területet gazdag,  beállt növényzet jellemzi.

Hogyan zajlott a közös tervezés az építtetővel?

Egy családi ház akkor sikerül jól, ha az építtető lelkesedését, energiáit be tudjuk csatornázni a programalkotási, tervezési folyamatokba. Ez a mi esetünkben maximálisan megvalósult. Az építtetővel, Mihályi Zoltánnal hamar megtaláltuk a közös hangot, aki türelmesen hagyta, hogy a tervezési gondolatok leülepedjenek és a kivitelezés alatt is folyamatosan konzultáltunk a munkálatokról. A tervezés 2020-ben zajlott, a főépítészeti konzultáció 2020 november18-án volt, márciustól terveztük az épületet. A tervezési munkálat kb. fél évig zajlott, a megfelelő kivitelező megtalálása ennél több időt vett igénybe. Egy nagyon otthonos családi házat vizionált az építtető, amelyben sok a természetközeli elem.

Mi jellemzi az épületet?

Saroktelekről beszélünk, a kétszintes épület a korábban itt álló házéval azonos telepítésű, a területre jellemző oromfalas, az utcára merőleges nyeregtetős kialakítású. A rendelkezésre álló szűkös hely ellenére az épület úgy felel meg a tervezési programnak, hogy tömegképzése illeszkedik a környezetéhez. A ház az utca felé zártabb megformálású, ami az anyaghasználatban is megjelenik. Az egyszintes, nyitott fedélszékes épületrészben található a nappali, melynek tere fedett teraszként folytatódik a kert felé. A szobákat az emeleten helyeztük el. A feszesen szerkesztett térrendszer az udvar felé fellazul, az anyaghasználat pedig lágyabb. Az épület 150 négyzetméteres.

Milyen energiatakarékos megoldásokat terveztek?

Az épületben hőszivattyú van, a tető elő van készítve napelemek fogadására, de még nem kerültek telepítésre.

Mennyire simult be az önök által tervezett épület a kerület szövetébe?

 Mind tömegében, mind telepítésében maximálisan megfelel. Egy nagyon kisméretű telken van az épület, ami kereteket szabott nekünk, másrészt pedig teret adott a kreativitásunknak is. Ha tervezésnél sok kötöttség, sok szabály van, akkor a legjobb kompromisszumot választja a tervező.

DCIM\100MEDIA\DJI_0466.JPG

Meglepte a díj?

 A bejárás nagyon jól sikerült, a bírálóbizottság pozitívan és rendkívül jóhangulatban értékelt, ezért bizakodó voltam. Természetesen nagyon örülünk a díjnak, mivel szakmai elismerésről van szó.  Az elismerés azoknak a tervezőknek vagy építtetőknek adományozható, akik városépítészeti alkotásukkal közreműködnek a kerületi épített környezet minőségének jelentős javításában, hozzájárulnak a kerületben létesült épületek építészeti színvonalának emeléséhez. Örülünk, hogy a Hős utcai családi ház megtervezésével ehhez mi is hozzájárultunk.

Olvasta már?