Olimpia: így állunk most az éremtáblázaton

by nora.farmosi

Milák Kristóf címvédőként 200 méteres pillangóúszásban és a magyar férfi kardcsapat egyaránt ezüstérmes lett, de a játékok egyetlen magyar férfi tornásza, Mészáros Krisztofer is remekelt szerdán a párizsi olimpián.

A szerdai fináléban a szurkolók a hazai közönségkedvenc Léon Marchand és Milák különpárharcára voltak kíváncsiak. Milák jól kapta el a rajtot, elsőnek jött fel a vízből 24.32 másodperccel fordult, ami fél másodperccel jobb volt a középdöntős részidőnél. Féltávnál négy tizeddel vezetett Marchand előtt, ez három tizedre csökkent az utolsó 50 méterre fordulva. A 400 méter vegyes francia bajnoka óriási hajrába kezdett, az utolsó métereken a tömeg fülsüketítő őrjöngése mellett megelőzte a magyart, aki 1:51.75 perccel második lett. Marchand élete legjobbjával, olimpiai rekordot jelentő 1:51.21-gyel diadalmaskodott, ami négy századdal jobb Milák tokiói idejénél.

A kardválogatott – Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián összeállításban – ugyanakkor magas színvonalú, emlékezetes döntőben 45-41-re kikapott a címvédő dél-koreai csapattól. A magyarok előzőleg az olaszokat 45-38-ra, az irániakat pedig 45-43-ra győzték le. Ezt megelőzően 1996-ban, Atlantában volt döntős az együttes, amely akkor szintén második lett.

A medencében majdnem volt még egy magyar érem: a klasszikus távon, férfi 100 méter gyorson Németh Nándor úgy lett negyedik, hogy két század másodperc válaszotta el az ezüstérmestől és egy a bronzérmestől. A számot 46.40 másodperces világcsúccsal a kínai Pan Csan-le nyerte.

Az úszók szerda esti elődöntőjéből 200 méter háton a szám világbajnoka, Kós Hubert a legjobb idővel jutott döntőbe, míg Telegdy Ádám 13. lett. Női 200 méter pillangón az év végén visszavonuló, a szám 2019-es világbajnoka, Kapás Boglárka összesítésben a 14. lett.

A játékok egyetlen magyar férfi tornásza, Mészáros Krisztofer remekelt a legjobb 24 tornászt felvonultató egyéni összetett döntőjében, előkelő kilencedikként zárt 83,899 ponttal.

Miután a Szajna vízminősége a szervezők szerint jó lett, így már versenyezhettek a triatlonosok. Lehmann Csongor 11., Bicsák Bence 16., míg Kuttor-Bragmayer Zsanett 26. helyen végzett. Az ötödik olimpiáján szereplő asztaliteniszező, Póta Georgina búcsúzott a 32 között, miután 4:1-re kikapott a negyedik helyen kiemelt dél-koreai Sin Jubintól.

Drámai módon, ziccerrontás után az utolsó másodpercben kapott góllal szenvedett 26-25-ös vereséget a magyar férfi kézilabda-válogatott a norvég csapattól, így bravúrra – a házigazda franciák elleni sikerre – lesz szüksége a negyeddöntőbe kerüléshez.

Nem sikerült a nap a cselgáncsosoknak sem, a 70 kilós Gercsák Szabina és a 90 kilós Tóth Krisztián is az első összecsapásán kikapott, így helyezetlenül zárt. A sportlövőknél a puskások között Péni István 21., Pekler Zalán pedig 32. lett.

A férfi egypár evezősöknél Pétervári-Molnár Bendegúz futamában a második helyen ért célba, amivel a C döntőbe jutott, így legjobb esetben a 13. helyen végezhet – írja az MTI.

Az eddigi magyar érmesek és pontszerzők
A párizsi nyári olimpia magyar érmesei és pontszerzői (az első hat között végzettek):

ARANY:

EZÜST:

Milák Kristóf (200 m pillangó)
Férfi kardcsapat (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián)

BRONZ:

Muhari Eszter (párbajtőr, egyéni)

4. HELY:

Andrásfi Tibor (párbajtőr, egyéni)
Németh Nándor (100 m gyors)

5. HELY:

Pupp Réka (cselgáncs, 52 kg)

Éremtáblázat
Magyarország az olimpia szerdai, ötödik versenynapján – hét helyet javítva az egy nappal korábbi, keddi pozícióján – a 28. helyet foglalta el az olimpiai éremtáblázaton.

Olvasta már?