Balogh Gábor szerint az idei esztendő a magyar öttusa éve volt

by lantai.oliver

Balogh Gábor, a magyar sportági szövetség (MÖSZ) elnöke szerint 2024 a magyar öttusa éve volt. A huszonketto.hu is beszámolt Gulyás Michelle és Guzi Blanka parádés teljesítményéről, mely a párizsi olimpia öttusaversenyén az aranyérmet, illetve a negyedik helyet jelentette. Magyarország egyébként 19 éremmel, köztük 6 arannyal zárta az olimpiát.

A MÖSZ első embere a keddi budapesti sajtótájékoztatón minősítette így az idei esztendőt, kiemelve a legnagyobb sikereket, így mindenek előtt Gulyás Michelle-nek a párizsi nyári játékok vasárnapi zárónapján aratott egyéni győzelmét, amely a párizsi magyar ötkarikás csapat hatodik elsőségét, a honi öttusa históriájában pedig a tizedik olimpiai aranyérmet jelentette.
    

Párizs, 2024. augusztus 11. Az aranyérmes Gulyás Michelle (k), mellette Balogh Gábor kétszeres világbajnok öttusázó, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke (j4) és Gyulay Zsolt, a MOB elnöke (j3), valamint a magyar öttusa csapat szakmai stábja a nõi öttusázók eredményhirdetése után a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 11-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A versenyzőként olimpiai ezüstérmes MÖSZ-elnök méltatta Guzi Blanka teljesítményét is, aki a döntőben a 17. helyről indulva a kombinált számban jelentősen előre lépett, s végül negyedikként ért célba a történelmi színhelyen, a Versailles-i kastélyparkban rendezett viadalon.
    

Kijutott a dicséretből a francia fővárosban helyt állt, bár idei diadalaitól, így a világbajnoki első és második helyezéstől elmaradt Bőhm Csabának és Szép Balázsnak is. Előbbi a 13., utóbbi a 10. lett az olimpia férfi versenyében.
    

“Kimondható, hogy a magyar öttusasport soha ilyen eredményes évet nem tudhat a magáénak, mint a 2024-es” – jelentette ki a sportvezető, majd a párizsi szereplést részletezve kitért rá, hogy Gulyás Michelle méltóképpen “zárta le a sportág százhúsz éves lovas múltját, miután Párizsban búcsúzott végleg a lovaglás, melynek helyét a jövőben akadályverseny veszi át. Már csak ezért sem döntheti meg immár senki Gulyás világcsúcsát, amellyel az olimpiai aranyat kiérdemelte, az 1461 pont örök rekord marad” – tette hozzá.
    

Az elnök egyszersmind hangsúlyozta, hogy az élet nem áll meg, és a szövetség kidolgozott szakmai koncepcióval vág neki az új sportág felépítésének, és már szeptembertől megkezdik az átállást a lovaglás örökébe lépő akadálysportra.
    

Gulyás, az öttusa tizedik magyar olimpiai bajnoka rövid értékelésében kiemelte, hogy még nem tudatosult benne teljesen az ötkarikás siker, és nemcsak magára, hanem az egész csapatra büszke. Megemlítette, hogy tudatosan és igen alaposan készült a párizsi megméretésre, videós segítséget is igénybe vett, hogy minél többet tudjon meg ellenfeleiről, és pszichológus is segítette tanácsaival.
    

Guzi Blanka úgy fogalmazott, hogy jó szájízzel tudott hazajönni Párizsból. Érem nélkül maradt ugyan, de így is sokat nyert az olimpián, és nincs hiányérzete. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy négy év múlva, Los Angelesből azért olimpiai éremmel szeretne visszatérni Magyarországra.

MTI, Főkép: Párizs, 2024. augusztus 11. Az aranyérmes Gulyás Michelle (k), mellette Balogh Gábor kétszeres világbajnok öttusázó, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke (j4) és Gyulay Zsolt, a MOB elnöke (j3), valamint a magyar öttusa csapat szakmai stábja a női öttusázók eredményhirdetése után a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 11-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasta már?