Nagy szenvedéllyel készülnek a legfinomabb sütemények a budatétényi Créme’s kézműves műhelyben

by talastunde

Nincs még két hónapja, hogy megnyitotta kapuit a Créme’s kézműves műhely kerületünkben, a budatétényi Klauzál Gábor utcában. Czakó Viktória és Hegedűsné Tóth Andrea üzletvezetők régi álma vált valóra a sütiző megnyitásával. A rendkívüli igényességgel kialakított hely nagy valószínűséggel egyhamar leveszi lábáról a budatétényieket a kivételesen finom tortáival, monodesszertjeivel, házi készítésű fagylaltjaival és a családias hangulattal. A finomságokat készítő két kiváló cukrásszal beszélgettünk.

Mikor nyitottátok meg az üzletet?
Czakó Viktória: Másfél hónapja nyitottunk meg. Ez a hely korábban is cukrászdaként működött, mi megújult külsővel és tartalommal alakítottuk át. Az alapkoncepciónk határozottan a tortakészítés volt, egy tortaműhelyt álmodtunk meg közösen Andival, viszont megláttuk annak is a lehetőségét, hogy amikor elviszik a tortákat, akkor előtte akár meg is kóstolhatnak a vásárlóink egy-egy szeletet, ezért átgondoltuk az alapötletet és bővítettünk. Ez egy járatlanabb út, amit kitaláltunk. Már korábban is dolgoztam cukrászdában, de leginkább a tányérdesszert az én világom. Sok külső körülménnyel kell kalkulálni egy ilyen műhely kigondolásakor, például arra is kell gondolni, hogy a hűtő szárít, vagyis nem szabad sokáig hűtőben tartani a sütiket, nehogy kiszáradjanak.


Korábban is ezzel foglalkoztatok?
Én korábban is cukrászattal foglalkoztam, bár szakács is vagyok és egy barista- és bártendertanfolyamot is elvégeztem, hogy a kávékészítéshez is értsek. A Textúra Étteremben voltunk kollégák. Andi ötlete volt, hogy nyissunk egy saját helyet, de bennem is régóta motoszkált a gondolat, hogy saját üzletet kéne csinálni.
Hegedűsné Tóth Andrea: 2022-ben fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy valamilyen szakmában
ki szeretnék teljesedni. Beiratkoztam a Gundel iskolába, mert a gasztronómia mindig érdekelt, a kötelező gyakorlatot én is a Textúrában végeztem.

Milyen stílust képvisel a műhelyetek, illetve a cukrászati kivitelezés?
Czakó Viktória: Nagy szenvedéllyel készítjük a legfinomabb süteményeket, tortákat és desszerteket. A nagymamáink kedvenc receptjeit gondoltuk újra, tettünk bele egy modern csavart, műhelyünkben a hagyományos ízek találkoznak az innovatív megoldásokkal. A repertoárunkban megtalálható például a klasszikus Rákóczi-túrós, amely a finom túrós töltelékkel, a roppanós tésztával és a habos tojáshabbal minden falatban a régi idők ízeit idézi fel. A jövőben több klasszikus, régi süteményt fogunk újragondolt változatban elkészíteni. A vendégeinket főleg ínycsiklandó tortáinkkal várjuk. Kínálatunk: tripla csokoládétorta, pisztácia-maracuja-sárgabarack torta, joghurt-áfonya-olívaolaj torta, málna-fehércsokoládé-bergamott torta, mogyorós-mascarpone- tejcsokoládés torta és a vegán-narancsos étcsokoládés torta.


Melyik a legkomplikáltabb a tortakészítés szempontjából?
Hegedűsné Tóth Andrea: A pisztáciást a legbonyolultabb elkészíteni, talán ez is a legkeresettebb. Nagy
divatja van most a pisztáciának, nagyon szeretik a vendégeink. A pisztáciás fagyink is nagyon népszerű. A pisztácia és a málna idén a legkeresettebb íz. A pisztáciát szerintem azért keresik ilyen sokan, mert ritka, amikor 100%-os pisztáciapasztával dolgoznak. Mi ezt használjuk és ezt értékeli a közönség.


Mi jellemző az általok képviselt technológiára?
Czakó Viktória: Szeretem kipróbálni az extravagáns dolgokat. Nem áll tőlem messze például a
kovászosuborka-sörbet vagy egy baconos desszert, bár a magyarok főleg a Sacher-tortát, a Rákóczi-túróst szeretik, ezért gondoltuk újra ezeknek a receptjeit. A technológiánknak van némi francia jellege. Az eddigi
tapasztalatunk az, hogy egyre nagyobb igény van a mentes sütik iránt. Nagyon sokan szeretik és igénylik a vegán és a gluténmentes sütiket.


Mennyire rizikós egy ilyen vállalkozást nyitni napjainkban?
Hegedűsné Tóth Andrea: Tavaly 4200 cukrászda volt az országban, idén pedig már csak 3800-3900 van,
vagyis több mint 300 eltűnt. Főleg a vidéki cukrászdák kapnak támogatást, illetve gépek beszerzésére a fővárosiak is pályázhatnak. Nagy kockázatot vállal az, aki manapság egy ilyen jellegű vállalkozásba kezd bele.
Czakó Viktória: Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt 4 évben egyre nagyobb az érdeklődés az újragondolt cukrászati termékek iránt. Nagyon népszerűek a fagyijaink. Ősszel is szeretnénk valamivel előrukkolni, arra gondoltunk, hogy a fagyiszezon után tányérdesszertre, illetve gofrira váltunk. Természetesen nem egyszerű gofrira, hanem olyanra, ami gasztroélményt ad. Trüffel készítésére is gondoltam, mivel télen szeretik a csokisabb kínálatot.

Főleg a környékről érkeznek a rendelések?
Igen, de egyre többen érkeznek hozzánk a város távolabbi részeiről, például vannak vevőink Békásmegyerről is. Nem hirdetjük magunkat, kézműves tortakészítők vagyunk, meg akarjuk tartani azt, amitől szerethetővé válik a munkánk, ez pedig az, hogy a termelés nem gyári mennyiségben szalagon történik.

Hogyan képzelitek el a műhelyt egy év múlva?
Jövőre szeretnénk kialakítani egy kerthelyiséget, illetve bővülést is tervezünk, de addig is reméljük, hogy minél többen megszeretik a tortáinkat, sütijeinket.

Olvasta már?