Cianótípia: egy ősi fotótechnika, amivel óvatosan kell bánni

by nora.farmosi

A Magdolna Udvarban a különleges technikát ki is próbálhatták a résztvevők.

Az októberi Pincejáraton a cianótípiával, vagy más néven a kék fényfestéssel ismerkedhettek meg a bátor vállalkozók, ami nem más, mint egy archaikus fotótechnikai eljárás. A módszer mindenki számára könnyen elsajátítható és nem kell hozzá túl sok dolog: pár apró kis tárgy, egy fényérzékeny felület és az elengedhetetlen Nap vagy más fényforrás.

Az eljárás nevéből arra következtettünk, hogy veszélyes lehet, hiszen a cián blueprintet (lenyomatot) eredményez. A helyszínen viszont megnyugtattak minket, hogy ha megfelelően készítik, nem eshet bántódásunk.

“Nem hal bele az ember, ha használja, csak óvatosan kell vele bánni, de minden fotóvegyszerrel így kell eljárni” – mondta lapunknak a technikáról Mag Krisztina, a foglalkozás vezetője.

Mi is kipróbáltuk, milyen lehetett több száz évvel ezelőtt “fotózni”. Mi faleveleket festettünk az ősi technikával, de térbeli tárgyak is egyszerűen megörökíthetők vele. A Nap fényét az időjárás miatt egy lámpa adta, de így is csodás képek születtek a Magdolna Udvar programján.

Olvasta már?