Szívből készült édességek Budafokról – A Szamos család története és kulturális küldetése

by bcsenge

A Szamos név hallatán szinte mindenkinek a minőségi kézműves édességek, a marcipán és a patinás cukrászdák jutnak eszébe. Azonban kevesen tudják, hogy a Szamos Cukrászda szorosan kötődik kerületünkhöz. Kelényi-Szamos Gabriellával beszélgettünk.

Budafok nemcsak a borairól és pezsgőjéről híres, hanem a kulturális életben is kiemelkedő szerepet játszik.

 A Szamos család számára is különös jelentőséggel bír ez a városrész.  Kelényi-Szamos Gabriella elmondása szerint édesapja egy tavaszi napon csupán kiránduló jelleggel ment el egy aprócska budafoki cukrászda állásajánlatára, ám hamar lecsaptak az ügyes kezű cukrászra, aki ott maradt dolgozni, és későbbi feleségét, gyermekeinek anyját, Hajdú Margitot is itt ismerte meg.

A rövid szakmai kitekintést Szamos Mátyásban a Budafok iránt érzett csodálata indukálta.

” Mindig beszélt arról, hogy ez a Budafok, ami akkor még csak egy sváb kis falu volt, mennyire csodálatos és gyönyörű kis hely”- mondta Kelényi-Szamos Gabriella.

Mindhárom Szamos gyerek Budafokon született, és gyermekkoruk nagyobb részét is itt töltötték. Gabriella ismeretsége a Cziffra családdal is innen származik, hiszen édesanyja a Kossuth iskolában volt portás-hivatalsegéd, abban az iskolában, ahova ifj. Cziffra György is járt, így jól ismerte a Cziffra családot. A Szamos Cukrászda nemcsak az édességek világában, hanem a kultúra támogatásában is elkötelezett. A Cziffra Fesztivállal való együttműködés ennek egyik legszebb példája.

Amikor Gabriellát 2016-ban először kereste meg a Cziffra Fesztivál, amely a világhírű zongoraművész, Cziffra György emléke előtt tiszteleg, és a zenei kiválóságot és a művészeti értékeket ünnepli, hogy mesés süteményeikkel támogassák a rendezvényt, rögtön igent mondott.  A Szamos Cukrászda a művészeti értékeket az édességek világába is átülteti, hiszen a fesztivál idején különleges desszertekkel készülnek, tisztelegve Cziffra emléke előtt.

Kelényi-Szamos Gabriella elmondta, hogy a cukrászda számára kiemelten fontos a magyar kultúra támogatása, hiszen maga a cukrászat is egyfajta művészet.  Az esemény idején különleges marcipánkompozíciók, tematikus sütemények és egyedi kreációk készülnek, amelyek nemcsak vizuálisan, hanem ízvilágukban is megidézik a fesztivál szellemiségét.

Ezekre a rendezvényekre készült el még régebben a Cziffra-szelet receptúrája is, amelyen Gabriella maga is sokat dolgozott.

Olvasta már?