A 100 éves múlt értékei modern köntösben: bemutatták az ipartestület felújított székházát

by nora.farmosi

2021 márciusában kezdték el az ipartestület székházának teljeskörű felújítását, amely magában foglalta a nyílászáró cseréket, az elektromos hálózat korszerűsítését és a hőszigetelési fejlesztéseket is. A felújításban sok kerületi vállalkozó is részt vett – tudtuk meg az önkormányzat legutóbbi influenszer találkozóján, amit az ipartestületi székház bemutatására szerveztek. Az önkormányzat részéről Karsay Ferenc polgármester, az ipartestület részéről pedig Jurás László, a Budafok-Tétény Általános Ipartestület elnöke mutatta be a felújított modern épületet a kíváncsi résztvevőknek.

Karsay Ferenc azzal kezdte a kötetlen hangulatú bejárást, hogy sok legenda terjed az ipartestületről, az önkormányzat pedig szívesen bemutatja azokat a fejlesztéseket a nyilvánosságnak, amelyek az önkormányzathoz kötődnek.

„Szeretnénk, ha átlátszó lenne az önkormányzat és az ipartestület közötti együttműködés, ezért is szerveztük meg a mai találkozót” – mondta a polgármester.

Karsay Ferenc rövid ismertetőjében elmesélte, hogy az épület 100 éves múltra tekint vissza, melynek jogelődjei, a helyi iparosok már 100 évvel ezelőtt szerveződtek, és felépítettek az ingatlanon belül egy saját székházat. Az államosítás után munkásőr és MSZP székházként is funkcionált az épület, majd a rendszerváltáskor az önkormányzat vagyonként ismét az ipartestületi funkciók használatára kapta vissza.

„Innentől kezdve jöttek a problémák, főleg az épület üzemeltetése miatt. Az önkormányzat forrásai korlátozottak voltak, állandó vita volt, hogy mit szabad és mit nem szabad az ipartestületnek csinálni az önkormányzati ingatlanon. Odáig fajult ez a vita, hogy elindult egy pereskedés, amelynek eredményeképpen az iparosok visszaperelték a tulajdonjogot. Napjainkban a legutóbbi önkormányzati választások után az ipartestület elnökével, Jurás Lászlóval, aki önkormányzati képviselő is, megállapodtunk abban, hogy az ipartestület nem vitatja az önkormányzati tulajdonjogot, az önkormányzat pedig megpróbál segíteni a működésben. Ez a gyakorlatban abból áll, hogy a városvezetés közpénzből három ütemben felújítja az épületet. A három felújítás során 60-60-60 millió Ft értékben forrásfedezetet biztosít, és a további működés érdekében 30 évig a bevételeket átengedi az ipartestület számára. Ezért látunk bérbe adott irodákat, rendezvényhelyszíneket az épületben, amiket ők hasznosítanak. Az önkormányzat 76 stratégiai partnerét próbáljuk itt bevonni a kerület életébe azért, hogy az itt élőknek minél jobb legyen” – foglalta össze Karsay Ferenc.

A polgármestert követően Jurás László vette át a szót, aki arról beszélt, hogy a visszakapott 100 éves épület nagyon rossz állapotban volt.

„A megállapodás előtt azon tanakodtunk, hogy mit csináljunk az épülettel, hogyan használjuk ki, mert a saját forrásainkból nem tudtuk felújítani, működtetni. Alternatívaként merült fel, hogy megállapodunk az önkormányzattal, hogy legyen a közvagyon része. Ezért visszakerült az ingatlan tulajdonjoga az önkormányzathoz, azzal a megkötéssel, hogy az segíti a felújítást, mi pedig a lakosságot, a vállalkozók érdekeit tudjuk képviselni. 2021 januárjában, 13 hónapos egyezkedés és alapos közgazdászi, valamint ügyvédi közreműködés után végül megtörtént a szerződéskötés. Jelenleg a második ütemű fejlesztés végére értünk, melynek eredménye, hogy már most sokkal színvonalasabb rendezvényeket tudunk lebonyolítani, mint korábban. Sokkal jobban tudunk együttműködni az önkormányzattal, amit hálásan köszönünk” – vázolta mondandóját az ipartestület elnöke, aki körbevezette a megjelenteket az épületben.

A kétszárnyú U-alakú épület egyik része a Mária Terézia utcára, a másik része a Kossuth Lajos utcára néz. A két részt középen a díszterem köti össze. A házban a villany és a fűtés korszerűsítését követően kicserélték az összes nyílászárót, hőszigetelték a 700 négyzetméternyi felületet, és kívülre egy fedett teraszt építettek, amely kellemes hangulatot ad az épületnek. A terasz mellett egy 60 négyzetméter nagyságú borospince van, ami a felújítás után rendezvényhelyszínként fog szolgálni. Az épületet 19 kamerával látták el. A ház nagyobb szárnyán, a földszinten a Városfejlesztő Kft., az önkormányzat cége működik.

A klimatizált díszterem az épület legnagyobb és leglátványosabb terme, amit minden nap gyerekfoglalkozásokra adnak bérbe. A terem funkcióját tekintve az önkormányzat dísztermét válthatja ki, hiszen sokkal gazdaságosabb esküvők rendezésére, mint az önkormányzat hatalmas díszterme. Az épület emeletén egy tárgyaló és hat iroda található, illetve egy konyha és egy szerverszoba.

A székházban rendezvényeket és testületi üléseket szerveznek. A székház olyan közösségi térként fog funkcionálni, ami a kerületi civilek számára is igénybe vehető.

Olvasta már?