A doni áttörés emléknapja

by bcsenge

Ünnepi megemlékezést rendezett a Budatétényi Polgári Kör.

A Budatétényi Polgári Kör Közhasznú Egyesület megemlékezést tartott a doni áttörés 81. évfordulója alkalmából a Budapest-Budatétény Szent István király Plébániatemplomban, amely az esti mise után kezdődött.

A szentmisét Udvarnoky László plébános celebrálta, majd Klein Péter, a Budatétényi Polgári Kör tagja olvasott fel részleteket Szilágyi Dezső százados visszaemlékezéseiből. Az ünnepséget azzal zárták, hogy a résztvevők meggyújtották a kegyelet gyertyáit a templom oldalánál lévő emlékhelynél.

Az 1941 végén és ’42 elején a keleti fronton zajló súlyos harcok során a támadó német hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett, és ezért jobban kellett támaszkodniuk az addig csak kis részt vállaló szövetségeseikre. A magyar kormány vonakodva, de teljesítette a németek kérését, és a 2. magyar hadsereget 1942 áprilisa és júniusa között szállították ki a Szovjetunió területére. A rájuk bízott kétszáz kilométeres frontot nagyjából 90 ezer ember védte.

A Don mentén 1943 januárjában indították meg előrenyomulásukat a szovjet katonák, és hamar áttörték a rosszul felszerelt és számbeli hátrányban lévő magyar csapatok védőállásait. Az ellátás nélkül maradt alakulatok parancsnoka, nem látva más kiutat, a hadtest feloszlatása mellett döntött. A 2. magyar hadsereg összesen 100-120 ezer embert veszített, az életben maradt katonákat pedig 1943 tavaszán szállították haza Magyarországra.

Olvasta már?