A főváros csatlakozott a kormány és a kerület együttműködéséhez

by gaalt994

Karsay Ferenc polgármester a Hosszúréti-patak ügyében tárgyalt a főpolgármester helyetteseivel és Schneller Domonkos helyettes államtitkárral.

Mérföldkőhöz érkezett a Hosszúréti-patak ügye. A patak árvízvédelme időről időre témát szolgáltat a környékén élőknek, ám a megoldás nem egyszerű, hiszen a meder több kerületen és településen át húzódik, így a probléma közös megoldást és fellépést kínál.

Budafok-Tétényben már régóta terítéken van az ügy, a Momentum és Széll Bernadett petíciót indított az ügyben, míg Karsay Ferenc polgármester akkor úgy fogalmazott, nem hisz az efféle megoldásban.

Azóta a polgármester kezdeményezett lakossági egyeztetést, amely meg is valósult, ennek eredményeként pedig az önkormányzat szeptemberben már a földmérőket is megtalálta a patak mentén húzódó telkek határainak rendezésére. Karsay közben a fővároshoz vitte az ügyet, két levelet is írt Karácsony Gergely főpolgármesternek, a másodikra annak helyettesétől, Kiss Ambrustól kapott választ.

Az ügyben most újabb fontos fejlemény történt, a múlt héten ugyanis Karsay személyesen is egyeztetett Kiss Ambrussal. A megbeszélésen rajtuk kívül Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára és dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes voltak jelen.

„Arról beszéltünk, hogy a Budapest Fejlesztési Központ, a főváros és a kerület hogyan tud együttműködni, hogy továbblépjünk a Hosszúréti-patak árvízvédelmének kérdésében” – ismertette a megbeszélés témáját Karsay szokásos online tájékoztatóján.

„A legfontosabb elv, hogy a patak teljes vízgyűjtő területén próbáljuk meg majd kezelni az árvízvédelmet, illetve kialakítani a korábban elépített záportározókat” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a helyi védekezési lépéseket ehhez igazítva alakítják majd ki.

Kiss, Karsay, Schneller és Szeneczey arról is egyeztetett, hogy az árvízvédelmi rendszer kiépítéséhez rendelkezésre álló lehetőségeket a közeljövőben szakemberek fogják megvizsgálni, a lehetőségek fényében pedig a felek közösen pályázhatnak majd uniós forrásokra a szükséges beruházásokhoz.

Olvasta már?