A Momentum az Országgyűlés elé vinné a Hosszúréti-patak ügyét

by gaalt994

A párt három politikusa, Tóth Endre és Kerekes Gábor budafok-tétényi önkormányzati képviselők, valamint Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka videót is készített erről. Tóth Endre jelezte lapunknak, hogy az ügyben petíciót is indítottak.

A több fővárosi kerületen és környékbeli településen is áthaladó Hosszúréti-patak, s főként annak árvízvédelme, fontos kérdés Budafok-Tétény életében. A patakról és az annak rendbetételére irányuló megoldási kísérletekről, javaslatokról már portálunkon is többször olvashattak.

Legutóbb februárban, amikor is a meder mellett húzódó Honfoglalás úton lévő ingatlanok tulajdonosai felszólítást kaptak telekhatáraik rendezésére egy ügyvédi irodától. A levél komoly aggodalmat váltott ki az érintettekből, aminek hatására Karsay Ferenc polgármester és az önkormányzat felvette az ügyben a kapcsolatot a térség lakóival.

A patak árvízvédelmi rendbetételének fontosságára most a Momentum három politikusa, Kerekes Gábor, Tóth Endre és Havasi Gábor videóban hívta fel a figyelmet, amelyben összefoglalják a jelenlegi állapotokat, majd javaslatokat tesznek a probléma megoldására a XXII. kerületi önkormányzatnak és a magyar kormánynak is.

Egyebek közt azt is javasolják, hogy Budafok-Tétény önkormányzata nyújtson anyagi segítséget az érintett rászoruló ingatlantulajdonosoknak. Kerekes Gábor szerint az önkormányzat ezt úgy tudná megtenni, hogy: „egy vállalkozó által felméreti a kerítések új helyét, illetve javaslatot tesz arra, hogy hogyan tudna anyagilag is segíteni a rászorulóknak abban, hogy el tudják végeztetni ezt a munkát.”

Bár a patak budafok-tétényi szakaszának üzemeltetője a Fővárosi Csatornázási Művek, ezáltal a helyi árvízvédelmi fejlesztések is fővárosi hatáskörbe tartoznak (az ehhez szükséges feltételek megteremtése, így például a telekhatárok rendezése pedig az önkormányzat felelőssége), a Momentum mégis a kormány, illetve az Országgyűlés elé vinné az ügyet.

„A Hosszúréti-patak árvízvédelme nem csak budafoki probléma. A patak vízgyűjtő területének több mint 90%-a Budapest határain kívül található, ezért több települést és a kormányt is be kell vonni a megoldás kialakításához” – indokolja ezt a videóban a kerületi önkormányzati képviselő, Tóth Endre, aki hozzáteszi, hogy a főváros már kidolgozott egy komplex árvízvédelmi projekttervet, amit azonban a kormány eddig mindig lesöpört az asztaláról.

Tóth Endre az ügyben megkereste Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt is, hogy közösen tárják a problémát az Országgyűlés elé. Ezt támogatandó, a Momentum petíciót is indított.

Olvasta már?