Különcködők? Csak a hagyományos helyett különleges, indiai típusú ételt készített a főzőversenyen egy fiatal pár

by dombteto

A Budafok-Tétény Legjobb Főzőcsapata vándorkupáért versengők között szerepel a “Különcködők” csapata. Megkérdeztük őket, miben rejlik a különcségük.

Itt a pörkölt és a magyarosabb hangulatú ételek köréből nem nagyon szokás kitérni. Ehhez képest ti azért egy elég vad indiai ételt dobtatok föl!

-Legalábbis kívülről így tűnik. Mi eleve ilyen vegyesen szoktunk otthon főzni, tehát sokféle közel-keleti, távol-keleti vonalat viszünk.

– Igen, a párom a közel-keleti vonalat szokta vinni, én meg úgymond a hagyományosabbat, és úgy gondoltuk, hogy ezzel kitűnünk, és megmutatjuk az embereknek is, hogy így is lehet főzni.

-Ha belegondolunk, hogy tényleg itt mindenki a pörkölt vonalon mozog, vagy lecsót, illetve valami hasonlót készít, akkor szerintem a zsűri is értékeli, ha valaki el mer térni az átlagtól, és nem a tizenötödik pörkölt fekszik előttük kóstolásra.

Akkor pontosan mi az, amit ti most készítetek?

-Ez igazából egy vegyes lencse curry. Négyfajta lencséből és mindenféle indiai fűszerrel készül: Garam Masalával, római köménnyel, korianderrel. Gyakorlatilag majdnem mintha egy lecsóalap lenne, csak paprika nélkül, meg most kivételesen húsmentes.

Tehát egy ilyen húsmentes külföldi lecsót készítetek?

-Lehet így is mondani. Hangsúlyozom, hogy nem vegetáriánus, mert zsírral van.

Akkor mégis valamilyen jó magyar alapot azért adtok neki.

-Több ízt ad neki.

Itt az asztalon tényleg nagyon sok olyan dolog van, amit mondjuk egy átlagos magyar háztartásban nem biztos, hogy meg lehet találni. Mi a legfurcsább, vagy mi az, ami mondjuk a legnehezebben beszerezhető, vagy amin a legjobban meglepődne az átlagos magyar felhasználó?

-Igen, nemrég meg is lepődtem, hogy valaki korábban nem is hallott még a római köményről.

-Talán a kasmír csilit a legnehezebb beszerezni.

Ez miben különbözik mondjuk a hétköznapi csiliportól?

-Elvileg erősebb a színező anyaga, kevesebbel is jobban be lehet színesíteni az ételt, ami aztán jó mustársárga színű lesz a kurkuma miatt.

– A görög széna az, ami még nem beszerezhető.

Görög széna?

-Várj csak, ha meg akarod szagolni, akkor nyugodtan, itt van. Vagy kóstolni. Mert van egy nagyon kellemes íze, meg az illata is.

Érdekes! Kicsit, nem is tudom… Nagyanyámnak a vegetájára hasonlít illatban.

-A fekete hagymamag az, amit  még nem lehet beszerezni, a többi mind beszerezhető bármilyen boltban szerintem.

-Ez pedig a naan kenyér tetejére fog majd kerülni. Ez egy indiai lepénykenyér. Ugyanúgy készül, mintha kenyeret sütne az ember, csak lapos és serpenyőben sül. Mind a két oldalát megsütjük, és szezámmag kerül rá, meg a fekete hagymamag, illetve egy kis fokhagyma. Mártogatáshoz jó, mert foszlós kenyér lesz. Mellette lesz még rizs is.

Olvasta már?