Állami beavatkozás a kerületi egészségügyben? A polgármesternek határozott a véleménye

by gaalt994

„Egy pár hete volt egy halvány utalás valamelyik parlamenti ülésen arra vonatkozóan, hogy a kormányzat gondolkozik azon, hogy a kórházak után a szakorvosi rendelőket is saját irányítása alá veszi” – idézte fel Karsay Ferenc.

Budafok-Tétény polgármestere szerint amennyiben ez a rendelkezés megvalósul, úgy azok az önkormányzatok, amelyek ezen intézményekre forrásokat áldoztak, rosszul járnának. Karsay szerint ez ahhoz hasonlít, amikor az iskolákat a Klebelsberg Központ alá vonták.

A polgármester attól tart, hogy ha a kerületben korszerűen működő, jól felszerelt szakrendelőket „bevonják egy átlagba”, akkor a fejlesztéseket illetően hátra kerül a sorban, hiszen sok, más településen működő intézménynél sürgetőbb a színvonal javítása.

„Számunkra akkor elfogadható ez a módszer, hogy ha a jelenlegi szintet legalább meg tudjuk tartani. Ez tehát így számunkra nem biztos, hogy jót jelentene, de semmilyen részletet nem tudunk, akár még jó is lehet” – fogalmazott Karsay Ferenc.

„A szükség szerintem azt kívánja, hogy a legrosszabbakat hozzák fel, és ne a magasabb szintűeket tolják vissza egy átlagra, tehát én – ha ez lenne a módja – ezt mindenképpen ellenezném” – foglalt állást a polgármester, aki szerint a fővárosban általánosan a szakemberhiány a legnagyobb probléma az egészségügyi intézményekben.

Csak akkor tudnék elfogadni bármilyen állami beavatkozást, ha ez a szolgáltatás javulását eredményezné. Elkövetünk mindent, hogy az eddig elért színvonalat megőrizzük, sőt, fejlesszük. Egyébként pedig a magam részéről ezt ellenezném” – összegezte véleményét a polgármester, hozzátéve, hogy a szóban forgó rendelkezés ez idáig még nem sehol nem volt napirenden.

Olvasta már?