Apáti Anikó: a kézilabdához elengedhetetlen a szorgalom és az alázat

by talastunde

A Budafoki Kézilabda Sportegyesület lehetőséget teremt a XXII. kerületben és környékén élőknek a szabadidő aktív és minőségi eltöltésére, és arra, hogy minél több gyermek ismerje meg az egészséges életmódot, a csapathoz tartozás érzését, a rendszeres sportolás előnyeit a kézilabdázáson keresztül. A sportág helyi népszerűségének köszönhetően az egyesület nagy gondot fordít az utánpótlás-nevelésre is. Az egyesület elnökével, Apáti Anikóval beszélgettünk az U13-as utánpótláscsapat győztes mérkőzése után.

Mikor került az egyesületbe?

11 éves voltam, amikor a testnevelő tanárom javaslatára eljöttem edzeni, azóta a kézilabda szerelmese vagyok. Akkor még egy betonpálya volt kint a szabadban, azon edzettünk. Azóta szerencsére óriási fejlődés történt a sporttelepen és az egyesület életében. A legjobb eredményem ifistaként az NB II-es dobogós szereplésem volt a csapattal.

Még jelenleg is edz és játszik?

Sajnos jelenleg nem vagyok aktívan tagja a felnőtt csapatnak, nemrég volt egy komoly térdsérülésem, túl vagyok egy sikeres műtéten, most rehabilitáción vagyok. Sportszakon végeztem az egyetemen rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakon, emellett több edzői képesítést is elsajátítottam, köztük az úszás, csecsemőúszás és természetesen a kézilabda edzői képzést is. 2015 óta vagyok hivatalosan az egyesület elnöke.  Az idei évadban edzőként vezetem az U13-as csapatot az elnöki teendőim mellett. Hetente háromszor van edzésünk, és minden második hétvégén az MKSZ által kiírt bajnoki mérkőzéseken veszünk részt, de igyekszem az összes csapat mérkőzésein jelen lenni.

Melyik a legeredményesebb utánpótláscsapat?

Büszke vagyok mindegyik utánpótláscsapatunkra, mert a fiatalok nagyon szépen teljesítenek a bajnokságban. A felnőttcsapatunk is remekül helyt áll a Budapest II. osztályban, esélyes, hogy bejussunk az I. osztályba, ahonnan majd az NB II-be vezethet az út. Az utánpótláscsapatok közül az U15-ös a legeredményesebb. Ezzel a csapattal sikerült bejutnunk a felsőházba, nemrég volt az első felsőházi mérkőzésük. Az U14-es csapatunk célja, hogy minél jobb eredményt érjen el az alsóházban, ahol vezetnek, méghozzá veretlenül. Az U13-as korosztálytól lefelé nincsen részletes jegyzőkönyv, góllövő lista, sem tabella a mérkőzésekről.

Ilyen jó híre van az egyesületnek, hogy minden korosztályból csapatot tud kiállítani?

U10-estől van csapatunk a felnőtt korosztályig, kivéve az U17-est. Ez annak is köszönhető, hogy több kerületi iskolában tartunk kézilabdaórákat a testnevelésóra keretén belül, plusz délutáni foglalkozásokat is. Azok, akiknek ott megtetszik ez a sport, eljönnek hozzánk az egyesületi edzésekre is. Azt vettük észre, hogy a fiúk körében is egyre népszerűbb a kézilabda a kerületben, de az egyesületnek a kezdetektől csak lánycsapatai vannak. A fiúk a kerületben több más sport közül tudnak választani, a kézilabda egyelőre nem szerepel köztük. Idén lesz 5. éve, hogy nyaranta napközis kézilabdatáborokat rendezünk a kerületben. A támogatóink sokat segítenek a TAO-támogatással, nélkülük nem tartanánk itt, reméljük, hogy a továbbiakban is számíthatunk rájuk, és bővül a támogatóink köre. A TAO-támogatáson kívül is szeretnénk adományokat és támogatókat gyűjteni, hogy tovább fejlődhessünk és a minőséget is meg tudjuk tartani a klubnál.

Milyen adottság kell, hogy valakiből jó kézilabdás legyen?

Szerintem mindenkiből lehet jó kézilabdázót faragni, ami elengedhetetlen ehhez az a szorgalom és az alázat. Én azt gondolom, hogy mindenkinek a saját adottságaiból kell kihozni a maximumot.

Az U13-as meccsen a csapat kapusa nagyon jól teljesített.  Ha jól tudom, csak fél éve játszik?

Egy éve jár már hozzánk Hunics Barbara az edzésekre, de a kapuban csak 3 hónapja gyakorol. Február utolsó hétvégéjén volt az első bajnoki meccse kapusként. Fantasztikusan játszott. Van egy olyan személyisége, amit nagyon jól tud a kapuban használni és gyorsan tanul. A kapustársa szintén nagyon ügyes, sajnos most kisebb sérüléssel küzd, emiatt nem volt a mérkőzésen, de nyugodt szívvel állíthattam be a kapuba Barbit, és jól megoldotta a feladatot.

A meccs közben folyamatosan beszélt a gyerekekhez. Ennek a korosztálynak még ennyire szüksége van az irányításra?

Természetesen, hiszen 12-13 éves lányok és több támogatást kell adni nekik. Kiskamaszok, és ez egy nehéz időszak az életükben. Igyekszem segíteni nekik és támaszt adni. Elvégeztem egy sportmentáltréner-képzést is ennek az érdekében.

A kézilabdát kemény sportként emlegetik, fiúsnak is mondható?

Valóban nem a könnyű sportok közé tartozik a kézi. Fizikailag és lelkileg is megerősödnek ebben a sportban a játékosok. Ez jó, mert a kézilabda erősíti őket a küzdésben nemcsak a pályán, hanem az életben is.

Milyen célokat szeretne elérni az egyesületben?

Az elsődleges célom, hogy az összes korosztályban legyen csapatunk hosszú kispaddal, sok cserével. Szeretnék a nagycsoportos ovisok között is indítani labdás ügyességi foglalkozásokat. Örülnék, ha sikerülne bejutni még egy pár iskolába a környező kerületekben. A felnőttcsapatban célként tűzhetjük ki az újbóli NB II-be jutást.

Fotók: Gödi Hírnök

Olvasta már?