Átadták a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új épületszárnyát

by dombteto

Neves vendégek jelenlétében, ünnepélyes keretek között adták át a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új épületszárnyát és új udvarát.

Ft. Balog Zoltán tartott hálaadó istentiszteletet
Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a parlament külügyi bizottságának elnöke

A politikus beszédében kiemelte: ennek a budafoki közösségnek, a huszonkettedik kerületi közösségnek a virágzó erejét tükrözi ez az iskola, amelyben mindenféle vonatkozásban örömünket leljük. Gyönyörködünk benne, mert olyan tanárok, diákok, szakácsok és kialakított környezet van, ami irigylésre méltó. “Nem az irigység a lényeg, hanem az a vonzó példa, ami egység nélkül aligha tudott volna létrejönni, és az iskola ma ilyen szépen működni és gyarapodni” – tette hozzá a politikus.  Németh Zsolt arról is szólt, hogy bátyja, dr. Németh Géza egyetemi docens nagyon sok áldozatos időt, szeretetet fektetett ebbe az iskolába a munkatársaival. A politikus köszönetet mondott a református egyház nagy közösségének, a társadalomnak és a kormányzatnak a támogatásért.

Nagy János, Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár

Nagy János Magyarország kormánya nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Emlékeztetett arra, hogy már 3 évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök úr ezen a helyen fejtette ki, hogy ez az iskola reményei szerint sok- sok diáknak lesz az Alma Matere,  elkísérve őket a kisgyermekkortól kezdve a felnőttkor kapujáig. Szellemiségében pedig még talán ennél is tovább. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy huszonöt évvel ezelőtt egy református óvodával indultak, 3 éve adták át a gimnázium épületét, most pedig egy modern új szárnnyal gyarapodik iskola. “De miért hasznos a polgári, nemzeti keresztény konzervatív magyar kormánynak, hogy támogassa a református iskolák építését?” – tette fel a kérdést Nagy János, s rögtön meg is adta a választ. “Meggyőződésem, hogy azért, mert kiemelt szükségünk van rá.  A közösség, a keresztény közösség megtartó erő, ha a következő nemzedékhez tartozók – akik most óvodás kisiskolások – a keresztény értékek szerint rendezik be felnőttként az életüket, akkor Magyarország megmarad. Hiszen minden ország olyan lesz, mint amilyen az ifjúsága. Igen, kedves fiatalok, ahogy az alaptörvényünk írja és igaz, ti, magyar fiatalok vagytok azok, akik, ismét naggyá teszitek majd Magyarországot. Így legyen! ” – hangoztatta Nagy János.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy nem az a feladatunk, hogy a gyermekeinket kivegyük a világból, mert ez lehetetlen feladat. Sokkal inkább az, hogy fölvértezzük őket a veszélyek ellen. Mint ahogyan azt János evangéliumában olvashatjuk: nem azt kérem hogy vedd ki őket a világból, hanem, hogy őrizd meg őket a gonosztól! Nem elég tanítani, nevelni is kell, sőt, növelni is kell őket tudásban, hitben, erkölcsben, hogy ne álljanak fegyvertelenül a rájuk zúduló információkkal szemben. Kulcsot kell adni a kezükbe, mely kinyitja a világot, de megfelelő pajzsot is, mely megóvja őket a veszélyektől – fejtette ki a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere köszöntőjében Tőkés László püspök úr szavait idézte, amelyek szerint “aki nem akar eltévedni, annak toronyiránt kell menni”. A polgármester úgy fogalmazott, hogy “ez az iskola is egy ilyen torony. Egy nagyobb, egy messzebbről látható, így kevésbé tévedünk el, úgyhogy minden résztvevőnek tisztelettel és szívből köszönöm, aki részt vett a megalkotásában. Kívánom, hogy még nagyon-nagyon hosszú ideig legyen ez a torony a mienk, és hasonlóan a debreceni elődökhöz, több 100 éven keresztül járhassanak ide a gyerekek.”

Az ünnepélyes átadáson az iskola tanulói adtak műsort, majd a nemzeti színű szalag átvágása következett.

Új sportpályát is építettek a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium diákjainak nagy örömére.

Olvasta már?