Az eddigi rekordokhoz közeli árhullámokra lehet számítani a napokban

by dombteto

Rekordközeli árhullámokat is hozhat a rendkívüli mennyiségű és kiszámíthatatlan augusztusi csapadék a magyarországi folyókon, az elmúlt két napban hullott csapadék már árhullámokat indított el a Dunán, a Rábán, a Murán, a Dráván, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva folyón is – közölte az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A fotó nem aktuális, illusztráció

A közleményben tájékoztattak, hogy augusztus 4-én megkezdte működését a vízügy országos műszaki irányító törzse, mert több igazgatóság munkáját kell összehangolni a következő napokban, mivel több napig, több hullámban kell jelentős csapadékra számítani.

A Rába-Répce, a Mura, a Felső-Dráva és a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén már reggelig is jelentős, az előre jelzettet meghaladó mennyiségű eső hullott, ennek hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg a Rába, a Mura és a Zagyva folyókon.

A Rába. Forrás: Időkép

Az igazgatóság közlése szerint az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban a Duna vízrendszerén a Dunán Nagybajcsnál az elsőfokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható.

Forrás: Időkép A Duna (Tavaszi ár)

Budapestnél a tetőzés augusztus 9-én este várható 500-550 centiméter körüli vízállással. (Az elsőfokú riasztást 620 centiméternél rendelnék el.)

A Tisza vízrendszerén a Tarnán elsőfokú, a Sajón és a Hernádon a másod-, a Zagyván pedig a harmadfokú árvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízszintek kialakulása várható.

Forrás: Időkép. A Sajó ( A fotó illusztráció).

A vízügyi igazgatóság előrejelzése szerint amennyiben az előrejelzésekben szereplő eső ténylegesen lehullik, akkor elsősorban a Rábán, valamint a Dráva vízrendszerén a valaha mért legnagyobb vízállási értékeket is meghaladhatja a tetőzés szintje.

Ahol önkormányzati védekezés van, ott a vízügyes szakemberek azonnal rendelkezésre állnak és műszaki segítséget nyújtanak, ha a települési védelemvezetők ezt kérik – tették hozzá.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hidrológiai előrejelzések részben a még le nem hullott csapadék alapján készültek, így a meteorológiai helyzet nagyfokú bizonytalansága miatt a hidrológiai előrejelzésekben jelentős a bizonytalansági tényező.

Olvasta már?