Az orosz és izraeli turisták kiesésével is jól teljesít a magyar idegenforgalom

by nora.farmosi

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a Magyarországra látogató külföldi turistákról beszélt a Kossuth rádió adásában.

“A magyar idegenforgalom erejét igazából az mutatja, hogy a mostani, januári adatok például nem csak a megelőző esztendő adatait, eredményeit múlták felül, hanem a 2019-es rekordév adatait is. Mindezt olyan körülmények között, amikor elmaradtak az orosz turisták, elmaradtak az izraeli turisták” – mondta a turisztikai szakértő a Kossuth rádió adásában.

Hazánkba a legnagyobb számban a németek, az angolok, az olaszok és a spanyolok érkeznek, valamint a szomszédos és a V4 országokból is sokan látogatnak el Magyarországra és Budapestre. Hatalmas ugrás volt a kínai turisták visszatérése is, az ő számuk megháromszorozódott. Egyre több közvetlen járat van Budapest és a kínai városok között, üzleti célból és turisztikai, szervezett úton is jönnek Kínából vendégek Magyarországra. A schengeni államok közül Magyarország volt az első, ahová szervezett úton jöhettek a kínai turisták, most pedig már a magyarok vízum nélkül utazhatnak Kínába. Az orosz turisták elmaradását leginkább a szolgáltatók érezhetik, hiszen Oroszország a 7. legnagyobb küldőpiac volt, és az oroszok általában jóval többet is költenek, mint egy átlagos turista.

“A legtöbbet költő turisták az orosz, a japán és a német turisták. Az oroszok kiemelkedően sokat költenek, például egészségturisztikai szolgáltatásokra. Ha elmennek 2 hétre mondjuk Sárvárra, akkor lényegében 6-7-szer annyit költenek, mint hasonló időszak alatt mondjuk egy magyar turista Horvátországban” – mondta a szakértő. Hévízen még az ingatlanok egy része is orosz tulajdonban van.

Az izraeli turisták körülbelül 80.000 vendéget jelentettek évente, az ő számuk is megfogyatkozott, de nem tűntek el teljesen. Magyarország továbbra is hatalmas vonzerővel bír az épített és a természeti öröksége, csodás gyógyvizei, gasztronómiája miatt, de az utóbbi években az is felértékelődött, hogy nálunk biztonságban érezhetik magukat az emberek. Dr. Kiss Róbert Richard szerint Bécshez képest még van hova fejlődnünk a luxusszolgáltatások terén, de a legtöbb szomszédos európai várost már jóval leelőztük.

Olvasta már?