Büszkék felmenőikre: a szüreti bál 26 éve tartja életben a hagyományokat Nagytétényben

by nora.farmosi

A Nagytétényi Szüreti Mulatság vidámsága kitartott egészen estig, fáradtságnak nyoma sem volt a résztvevőkön.

Igaz, hogy ők többnyire nem a szőlőből érkeztek mulatni, mint elődjeik, hanem a szüreti mulatság után, otthonról, már felfrissülve jöttek az eseményre.

Elsőként Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a bál résztvevőit. Tőle megtudhattuk, hogy a korabeli források szerint az 1800-as évek végén Kis- és Nagytétény Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye egyik legnagyobb bortermelője volt a maga 3.223.000 literével.

“Nagytétényben, amikor már mindenhol végeztek a szüreti munkálatokkal, megtartották este a szüreti bált. 116 évvel ezelőtt készült erről az első fotó, aminek segítségével 26 évvel ezelőtt újjáélesztették a hagyományt” – mondta az elnök asszony.

Utána Szepesfalvy Anna alpolgármester lépett a közönség elé, akivel röviden beszélgettünk az idei programról és a hagyományokról is.

“Ahogy végigmentünk a szekerekkel az utcákon, láthattuk, hogy most jóval többen jöttek ki köszönteni a felvonulókat. Volt, aki pogácsát is hozott, neki külön köszönöm, mert ilyen finomat már régen ettem! Ez talán még jobban összekovácsolta a nagytétényieket, és remélem, hogy a következő években is egyre többen lesznek. A nemrég ideköltözők pedig remélem, hogy ezt látva, szintén kedvet kaptak a Szüreti Mulatsághoz, és ahhoz, hogy bekapcsolódjanak Nagytétény életébe. A Nagytétényi Polgári Körnek ez egy 26 éves hagyománya, a Polgári Kör azonban ennél jóval idősebb. A cél, hogy a sváb tradíciókat mindenkivel megismertessék, hiszen akkor válik élővé a hagyomány, ha minél több embert bevonnak” – mondta az alpolgármester.

A beszédek után kezdetét vette a bál, ami minden évben az egyik legjobban várt program Nagytétényben. Nem volt ez idén sem másképp. Nézzék meg galériánkat a fergeteges hangulatról!

Olvasta már?