Campona Victrix: megnyílt a Győzedelmes Campona régészeti park

by nora.farmosi

A Magyar Nemzeti Múzeum új tagintézménye a rómaiak közeli, határ menti segédcsapattáboráról és településéről kapta a nevét. A hely 3 izgalmas építészeti alkotás találkozási pontja: a római Camponáé, a barokk kastélyé és a kisvárosi Nagytétényé.

Május 4-én a Budafoki Dohnányi Zenekar nagyszerű koncertjével elstartolt a 47. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál programsorozat, melyre 32 napon át 23 helyszínen, 53 programmal várják a látogatókat.

A hétvége első napján történelmi utazásra is invitáltak mindenkit a nagytétényi kastély szomszédságába, a Campona Victrix – Győzedelmes Campona régészeti parkba. Nagytétény központja a Római Birodalom egyik pannóniai határvonalaként ismert. A Magyar Nemzeti Múzeum új tagintézménye a rómaiak közeli, határ menti segédcsapattáboráról és településéről kapta a nevét.

A 13 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitón részt vett Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt országgyűlési képviselő is.

„A nagytétényiek és az egész kerület megkülönböztető jele a kultúra tisztelete és ápolása. A barlanglakás kiállító terünk Budafokon található, de népszerűek a Magdolna Udvar helytörténeti kiállításai és a kortárs művészeti kiállítások is. Itt egy kicsit távolabbi helytörténetnek lehetünk tanúi, a kiállítás a győzedelmeskedő Campona történetét meséli el” – mondta a polgármester, aki arra kérte a résztvevőket, hogy hozzák el az unokáikat, gyermekeiket is, hogy minél többen láthassák a különleges kiállítást.


„Az ókori Róma civilizált világának határán állunk” – mondta Németh Zsolt országgyűlési képviselő, aki részletes előadást tartott a Római Birodalom hagyatékáról a közönségnek. Megtudhatták a többi között, hogy
a hálózatok hatékonysága a római kortól kezdve fontos szerepet töltött be az emberi társadalmakban. Róma hadserege hatékonyságát a szervezettségének köszönhette, a kifinomult diplomácia pedig az egyik legfontosabb részét képezte a római védővonalnak. Marcus Aurelius vezetési stratégiáját is méltatta, és kiemelte, hogy ma is fontos, hogy legyenek olyan vezetők, akik hatékonyan elébe tudnak menni a problémáknak.

„Egy régészeti tárlat mindig nagyon különös dolog, főleg, ha az a saját otthonunkban, környezetünkben található. Hosszú út vezetett idáig, sok ember áldozatos és elszánt munkája, víziója, hite, hogy ez egyáltalán létrejöhetett” – mondta Németh Zsolt, aki megköszönte, hogy egy modern, látványos régészeti parkot hoztak létre, és a közönségnek is megköszönte a részvételt.

A megnyitót hagyományőrző csapatok felvonulása, antik női viseletek divatbemutatója, kézműves- és múzeumpedagógiai-foglalkozások, felolvasószínház, szakmai tárlatvezetés követte, amelyeken 16 óráig vehettek részt a látogatók.

Nézze meg képgalériánkat!

A fesztivál teljes programját itt találják.

Fotók: huszonketto.hu

Olvasta már?