Dankóné Hegedűs Jolán a parkolás és a menza ügyét is a kezébe vette

by nora.farmosi

Az intézményi étkeztetés színvonalát és a parkolási szabályok betartását is többször ellenőrizte Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester.

Szülői panaszok orvoslása és a lakossági igények kielégítése érdekében az utóbbi hónapokban az önkormányzat kiemelten foglalkozott az iskolai közétkeztetéssel és a Leányka utcai lakótelepen élők parkolási gondjainak megoldásával. A mindkét területen ellenőrzést végző és tapasztalatot szerző alpolgármesterrel, Dankóné Hegedűs Jolánnal a budafokteteny.hu készített interjút.

– Az óvodákban és iskolákban étkező gyerekek szülei novemberben több negatív észrevételt is tettek az önkormányzat felé. Milyen gondokról értesültek?  

– Az ételek minőségével, mennyiségével és az étlap egyhangúságával kapcsolatban merültek fel problémák. Szerződő partnerünket, a PannonMenza Kft.-t is érzékenyen érintették az elszabadult energia- és élelmiszeralapanyag-árak, ezért ezeket figyelembe véve a decemberi önkormányzati ülésen a képviselő-testület arról döntött, hogy többletforrást biztosít a közétkeztető cég számára. Cserébe azt kértük, hogy javuljon az ételek minősége, és biztosítsák a folyamatos konzultáció és ellenőrzés lehetőségét a szülők számára is. Az új költségvetés elfogadása után az év végén meghatározott 15%-os emelést március elsejétől újabb emelés követte.

– Hogy vizsgálták meg a „menzaügyet”?

– Az utóbbi hetekben Karsay Ferenc polgármester egy-egy héten át a Baross Gábor Általános Iskola, illetve a Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola menzáján ebédelt, és még megy a Gádor Általános Iskolába, én a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskolában, a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és az Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában ettem a menzán. Két szülő és egy intézményvezető kíséretében az adyligeti főzőkonyhát is meglátogattuk, hogy személyes véleményt alakíthassunk ki a változásról, a kerületünkbe szállított ételek ízéről, mennyiségéről, változatosságáról és elkészítési módjáról.

– Ön milyen tapasztalatokat szerzett az iskolai ebédeken?

– Jóízű, finom étel érkezett, a mennyisége is elegendő volt, és az étrendet is elég változatosnak találtam. Az egyik intézményben azonban kevésnek találtam az időt arra, hogy a gyerekek, különösen az alsó tagozatosok, kényelmesen elfogyaszthassák az ebédet, pedig láthatóan megették volna az egészet. Itt a későbbiekben szükséges lesz ezen változtatni.  A levesek, főzelékek, húsok ízesítése nyilván nem olyan, mint az otthoni vagy a rendelt ételeké, a gyerekeknél a KFC és a McDonald’s „remekeivel” sem veszi fel a versenyt, hiszen a közétkeztetésben a főzéshez csak szigorúan előírt mennyiségű sót, cukrot és adalékanyagot használhatnak a konyhán. Azt látom, hogy változatlanul a bolognai spagetti, a milánói makaróni, a tejbegríz és a paradicsomleves a kedvenc, de remélem, hogy a gyerekek és a szülők a többi étellel is elégedettek lesznek, észreveszik a pozitív változást.

– Mit szűrt le az Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium főzőkonyháján tett látogatáson?

– Ottjártunkkor azt láttam, hogy minden makulátlanul tiszta és az előírásoknak megfelelő, jó körülmények között, változatos alapanyagokból készülnek a meleg ételek. A PannonMenza Kft. naponta négyezer adag ételt szállít kerületünk harminchárom intézményébe – tizenhat iskolába, tizenhárom óvodába és négy szociális intézménybe. Az üzemlátogatáson elhangzott, hogy a PannonMenza Kft. és a GasztVitál cégcsoport szívesen veszi a visszajelzéseket. A szülők egyénileg is bejelentkezhetnek hozzájuk, és az előírásokat betartva megtekinthetik, hogy a főzőkonyhán milyen alapanyagokból és hogyan készítik az ételeket a gyermekeik számára.

– Mennyit kell fizetni egy gyermek egy napi ellátásáért?

– A teljes árat fizető szülőknek naponta 600 forintjába kerül a gyerek reggelije, ebédje és uzsonnája, ezt nagyjából ennek kétszeresével egészíti ki az önkormányzat a cég felé. A gyerekek nagyobbik része féláron vagy térítésmentesen eszik, az ő ellátásukat félig vagy teljes egészében az önkormányzat állja. Ez éves szinten milliárdos tétel.

– A Leányka utcai lakótelepen március elsejétől új behajtási és parkolási rend lépett érvénybe. Mi tette szükségessé a változtatást?

– A lakótelepen élők azzal a problémával fordultak az önkormányzathoz, hogy a munkából hazatérve sehol nem találnak parkolóhelyet a lakásuk közelében. A lakossági igényt figyelembe véve a lakótelep parkolóiban 17 és 21 óra között csak személygépkocsival és csak azok parkolhatnak, akik ott laknak, azaz érvényes behajtási engedéllyel rendelkeznek. Az engedéllyel nem rendelkezők délután 5 óra előtt és este 9 óra után változatlanul büntetlenül használhatják a parkolókat.

– Mióta zajlik az átállás?

– Március 6-ig türelmi időt kaptak az autósok, de attól kezdve a közterület-felügyelők minden nap ellenőrzik, hogy az emberek betartják-e az új parkolási rendet. A szélvédőkre kitett behajtási engedélyeket egy lista alapján ellenőrzik. A szabályokat megszegők március 14-ig csak figyelmeztetést kaptak, attól kezdve azonban már büntetés jár annak, aki a tiltott időszakban engedély nélkül parkol. A közigazgatási bírság összege 30 ezer forint, amelyet eddig csak keveseknek kellett befizetnie. Remélhetőleg ezzel megoldódik a lakótelepiek parkolási gondja, mert azt tapasztalom, hogy a behajtási engedélyhez kötött időszakban mindig van üres hely a parkolókban.

Olvasta már?