Egyezkedne is, meg nem is az ellenzék a Leányka utcai lakások ügyében

by szorenyi6104

Nem akarjuk kellemetlen helyzetbe hozni az önkormányzati lakásban élőket, de a kerület vagyonára is vigyázni kell – így foglalható össze Staudt Máté véleménye a Leányka utcai társasházban önkormányzati lakásban élők helyzetéről.

Egy értékbecslés nem elég – mondta a Huszonkettő.hu-nak Staudt Máté önkormányzati képviselő a Leányka utcai lakások ügyében. A jobbikos politikus szerint legalább 2-3 szakvéleményre volna szükség. Emlékeztetett arra, hogy a testület által 2020. október 15-én egyhangúlag elfogadott lakáskoncepcióban az áll: „Az értékesítést minden esetben nyilvános versenyeztetési eljárással kell lebonyolítani, ezzel biztosítható a legmagasabb vételár elérése.”

Ebből logikusan következne, hogy tárgyalni kellene az önkormányzati lakásokban élőkkel arról, hogy milyen feltételekkel költöznének ki otthonaikból. Az ellenzéki képviselő szerint “nem szeretnénk kiszúrni a bérlőkkel, akár egy éves kiköltözési időben is megállapodhatnánk vagy az önkormányzat adna, vagy venne számukra új lakást”. Ez utóbbiban az volna a logika, hogy a Leányka utcai lakásokat érezhetően drágábban értékesíthetnék, mint mondjuk amennyibe a cserelakás kerülne.

Staudt Máté szerint a fő gond, hogy nem kezdtek el tárgyalni a lakókkal, nem próbált az önkormányzat a közösség számára kedvező és főleg a vagyont felelősen kezelő lépéseket megtenni.

Szavaiból mindenesetre az volt kiérezhető, hogy ők a lakások eladása mellett vannak, de annak, a bérlőknek is megfelelő kereteiről szívesen tárgyalnának a polgármesterrel. Ellenvetésünkre, hogy itt nem “csókos, tehetős bérlőkről” van szó azt válaszolta, pont ezért nem tartja kizártnak másik lakás biztosítását, bár az valószínűleg piaci értékét tekintve olcsóbb lenne a mostani, 25-35 milliósra becsült otthonoknál. Szerinte ezzel a megoldással nem veszít az önkormányzat vagyont és a bérlakások száma sem csökken. Utóbbi azért fontos, mert folyamatosan jelentős igény mutatkozik az önkormányzati bérlakásokra. Ha nincs éppen szabadon ilyen bérlakás, akkor azt is megteheti az önkormányzat, hogy “először megveszi az új bérlakást egy olyan társasházban, ahol szívesen tulajdonos, és oda költözteti át a lakót”.

Karsay Ferenc álláspontjáról itt írtunk. Ennek lényege, hogy a lakóknak adnák el a lakásokat. Mindenesetre tőlük türelmet kért, egyben jelezte, hogy a szenvtelen piaci elvet ezen esetben az ellenzék képviseli.

Olvasta már?