“Engem minden a 22. kerülethez köt”- Interjú Schneider Zoltán színművésszel

by talastunde

Budafokon, a 22. kerületi önkormányzat parkja előtt beszéltük meg a riportunkat. Mielőtt megérkezik, előtte még a növények takarásában köszörüli a torkát. A hang irányába tekintek, de már biztosan tudom, hogy ő jön.  Hangja telt, mondhatnám karakterbasszus.  Emlékezetemben azonnal bevillan ez a hangszín, filmcímeket és karaktereket próbál párosítani az agyam, majd összeáll a kép. Az ő hangján szólalt meg a Halálos Iramban című akciósorozat egyik főszereplője, Lukky Hobbs, de ismerős lehet a Gyűrűk urából is, Gothmog hangjaként. Nem találkoztunk még korábban, de rögtön arra kért, hogy tegeződjünk.  Stílusa lehengerlően közvetlen és természetes. Hatalmas lendülettel kezd bele Baross Gábor- telepi élményeinek mesélésébe. Hamar kiderül, hogy nemcsak azért érdekes, mert ismert színész és a kerület lakója, hanem mert Pelikán Imre, a 22. kerületi díszpolgár unokája. Bőven volt mesélnivalója számunkra.

A kerület lakója vagyok, ide is születtem. Itt van Budafok, Nagytétény, Budatétény, s a Baross Gábor-telep. Hivatalosan én Baross Gábor-telepi vagyok. Anyai ágon az egész családom ott született. Nem túlzás, de a dédapám építette a Baross Gábor- telepnek az egyharmadát, majdnem a felét. Aztán nagyapám vitte tovább ezt az örökséget. A nagypapi először kőművesként kezdte a pályáját, majd építészmérnökként folytatta. Ő mindig azt mondta nekünk, hogy több mint 1000 házat tervezett a telepen.  Mi unokák, ezt sosem akartuk elhinni neki, azt hittük blöfföl.  Amikor meghalt, s rendezgettük az iratait, akkor csodálkoztunk rá, hogy valóban közel 1000 háznak a tervrajzait ő készítette. Igazi lokálpatrióta volt, a kerület díszpolgári kitüntetéssel ismerte el tevékenységét.  

Gyakorlatilag minden a kerülethez köt?

Pontosan, az első szerelemtől kezdve az utolsó szerelmemig. Feleségemmel itt álltunk az önkormányzat előtt, itt készült az esküvői fotónk is.  

Jelenleg is a Baross Gábor-telepen élsz?

Persze! Ugyanott, ahol évekkel ezelőtt. Nem változtattam. Pontosabban próbáltam kitörni a kerületből, de mindig visszahúzott a szívem. A párkapcsolataim során voltak szünetek, amikor máshol éltem, de ennek a történetnek azzal lett vége, hogy egy tétényi lányt vettem feleségül. Ő is ideszületett, neki is kőműves volt az édesapja. Azt hiszem, a malterszag hozott minket össze. Az élet így akarta. Valószínűleg tudat alatt nem akartam elmenni innen.  A Baross Gábor-telepen egy utcában lakott szinte az egész család: a szüleim, a bátyám, a nagyapám, a keresztapám és az unokatestvérek is körülvettek minket. Mindössze annyit változtattam, hogy arrébb költöztem három utcával. A nagyapámról közösségi házat neveztek el, a Pelikán Imre közösségi ház az ő nevét viseli. Az egyetlen személy, akiről még életében intézményt neveztek el.

Nagyapámék újra indították a Baross Gábor-telepi Polgári Kört, ha jól emlékszem, 1909-ben alakult. Mesteremberek hozták létre és segítették egymást és a közösséget. Ezt a hagyomány indította újra nagypapa többek között. Létrehozott több kegyeleti helyet, többek között kőfejtőknek csinált emlékművet, és a kerület első orvosi rendelőjére és az első iskola épületére helyezett ki márványtáblát a polgári kör összefogásával.

Mi ennek a kerületnek a vonzása?

Sokan azért költöznek a külső kerületekbe, mert ki akarnak jönni a kertvárosba. Régen szabályozták, hogy egy kertnek mennyi lehet a beépítettsége. Ahogy viszont napjainkban működnek a dolgok, azt kevésbé szeretem, sőt felháborítónak tartom.  Azt látom, hogy a környéken, ha eladnak egy házat, annak a helyére ripsz-ropsz egyhamar kinő egy négylakásos társasház, ami egyszerűen nem illik oda. Régebben mindenkinek megvolt a veteménye, a kis kertje, ahol tyúkok szaladgáltak. Igazi falu volt, vasutasokkal kezdték el betelepíteni a környéket a 1900-as évek elején. Van egy régi fotónk a kerület második iskolájáról. Az épület 1904-ben épült, egy kopasz mészkőhegy közepén állt a ház egymagában, ma pedig körbe van építve. Én nem szeretem, hogy minden zöld területet beépítünk. Értem, hogy mindenki szabadulni akar a büdös belvárosból, de ez még sincs így jól. Imádom a kerületünket, szeretem, mert kint vagyunk a városból, de maximum egy óra alatt beérek a színházba.

Mivel közlekedsz?

BKV-val. Busszal elmegyek a Bikás parkig, onnan metróval tovább a Rákóczi térig, majd felülök a körúti villamosra. Szűk órán belül bent vagyok. Nem éri meg kocsival közlekedni. Tudatos döntés volt, hogy letettem az autót. A főiskola után a Székely Gábor-féle Új Színházban kezdtem a Paulay Ede utcában, aminek a parkolójában hagytam a fekete trabantomat. Amikor a Szabadság hídon a hatodik villamos is elment mellettem, akkor felmerült bennem a kérdés, hogy van -e értelme kocsival járni a belvárosba. Miután a színházi parkolóhely megszűnt, azonnal BKV-ra váltottam.

 Mennyire van sajátos hangulata a különböző kerületrészeknek?

Az a szerencse, hogy mindegyiknek megmaradt a régi, történelmi része.  Ezekkel a kis dombokkal nekem szimpatikusabb ez a környék, mint Pest sík kerületei. Igazán hangulatosak. Itt rengeteg gombapince is van. A múltkor is eltévedtem kocsival egy hatalmas gombapincében. Őrület, hogy mik vannak itt a domboldalon! Környezeti adottság ide vagy oda, de ami csodálatos, hogy felkerültünk az NB1-be. Mit akarhat az ember ennél többet!  Emlékszem, pár évvel ezelőtt elmentem megnézni a pályát, s ki volt írva, hogy az idei évadban nem szedünk belépőt. Akkor nagyon kevesen jártak a csapat meccseire, most pedig az NB1-ben teljesít Budafok. Hát vannak csodák!

Milyen új darabokban láthat téged a Radnóti Színház közönsége?

A vírus alaposan felborította az évadot. Ősszel két bemutatónk lesz, ezek közül Schwechtje Mihály, Gina című darabjában játszom. A Gina divatdrogról szól a darab, ezt próbáljuk most. Új darabom a Rózsavölgyi Szalonban lesz még, amit Sztarenki Pál rendez Gorbacsovról. A főszereplőt én alakítom.

A színházon kívül milyen más felkéréseid vannak?

Forgatok egy sorozatban, de erről nem beszélhetek. Folyamatban van egy nagyjátékfilm is, ami szintén a vírus miatt tolódik. Most nagyon sok szinkron munkám van. Nem jellemző, hogy sorozatot vállalok el, mert nagy kötöttség. Ezt valamiért elvállaltam. Fogalmam sem volt, hogy 120 részes, de már 50 részen túl vagyok szerencsére. Rádiójátékban is szerepelek.

A kerületben milyen fejlesztéseket tartanál hasznosnak?  

 Ide kellene lámpát tenni, a Városháza tér és a Mária Terézia utca sarkára, illetve a Kossuth Lajos utca sarkára is! Reggelente borzasztó, mi van itt. A gyalogosok kóvályognak össze -vissza. Ha lenne itt egy rendes lámpával ellátott gyalogátkelőhely, az sokat segíteni. Nagyon értékeltem volna, ha kihozzák Budafokig a metróvonalat.  Gondolom nem vagyok ezzel egyedül, örült volna az egész kerület. Gyerekkoromban mindig mondogatták nekünk, hogy ide is ki fog járni a metró. A Háros utcánál volt egy autószerelő műhely, mellette van egy víztelep, ami szalagkorláttal volt körbe kerítve. Azt mutogatták nekem, hogy az lesz a metró lejárója. A mérete is hasonló volt. Viszont nagyon jó a kerület villamosközlekedése. Sőt, megkockáztatom, hogy túl sok villamos is jár erre. Időnként egymást akadályozzák, főleg reggeli csúcsban. A vasúti közlekedés is kiváló, több megállót is építettek.

Hasznos lenne, ha a Mária Terézia út és a Kossuth Lajos utca is dupla sávú lenne, hogy lehessen haladni is rajta. A buszmegállót az úttest nyomvonalába tették, így sajnos a központban fogja fel a forgalmat. Ezeken lehetne még javítani, de szépen alakul a város. A csatornarendszert fejlesztették, Nagytétényben a kollégiumot rendbe tették a Camponával szemben, s új iskolák épültek pl. a Rózsakert lakótelepen. Ezek nagyon jók!  Szépen fejlődik ez a városrész.

Ha egy napra te lehetnél a polgármester, akkor mit változtatnál?

Semmit!  Legyen karnevál, ingyen sör, virsli, zsákban futás, lepényevés. Örüljön a nép, nem? Nagy dolgokat nem tudunk megváltoztatni. Egy napra érezze jól magát mindenki! Egy dolgot azonban biztosan tennék, elrendelném a légi szúnyogirtást. Erre szerintem nagy szükség van.

Ami zseniális lenne, s biztosan javaslatként felterjeszteném, hogy vízi taxival lehessen közlekedni. Jobban ki kéne használni a Dunát. Ez a kerület a Duna mellett fejlődött ki, de a vízi közlekedés nincs megfelelően kihasználva! Közlekedhetnénk rajta. Nagyon jó lenne itt Budafokon beszállni egy vízi taxiba, s a Vigadónál megérkezni. Na, ezt nagyon élvezném!

/ A kiemelt kép Falus Kriszta fotója/

Olvasta már?