Ez marad belőlem, amikor én már nem leszek – Radóczy Máriával beszélgettünk

by talastunde

Ahogy korábbi cikkünkben jeleztük, Radóczy Mária, budatétényi tűzzománcművész szeptember 3-án és 4-én dedikálta Álmodni mertem … című egyedi művészalbumát az Ünnepi Könyvhéten, a Demeter László által működtetett Tortoma és Heraldika Kiadó közös standjánál. A XXII. kerületi művészt meglátogattuk a dedikáláson, ahol büszkén mutatta be korábbi, németországi és erdélyi kiállításainak plakátjait, illetve mesélt a munkáiról és a könyvéről.

„Ez itt a csíkszeredai kiállítás plakátja, 2017-ből. Dr. Hadászi Gabriella konzul asszony hallotta a baróti kiállításom sikerét, ezért egy kiállítást szervezett Csíkszeredában, hogy ő is, az ottaniak is láthassák a képeimet. A 2018-as nagyszebeni kiállításomra nagyon büszke vagyok, az Ars Hungarica Fesztiválnak voltam egyetlen magyar képzőművész résztvevője. Nagy élmény volt számomra, mert magyarnak lenni mindig és mindenhol nagyon jó” – mondta meleg hangon kerületünk művésze.

„Azzal a gondossággal kivitelezem a képeimet, hogy ez marad belőlem, amikor én már nem leszek. Az a fajta zománcos vagyok, aki nagy tisztelettel nyúl az anyaghoz, mert az ősi időkben Egyiptomban, Bizáncban – ha a királyi koronára gondolok – gyönyörűen megmunkált ékszereket, kelyheket, egyéb tűzzománcalkotásokat készítettek. A zománctechnika áldásos tulajdonsága, hogy több ezer évig megmaradnak az ezzel készült tárgyak, így remélhetőleg az én képeim is. A zománc nagy túlélő. Soha nem sajnáltam a fáradságot, hogy aprólékosan kidolgozzak egy képet, amelyekkel hónapokig, sokszor évekig foglalkoztam. 850 Celsius-fokos hőmérsékleten égnek ki ezek a képek, amelyeket egy tű hegyével cizellálok. Az égetési idő nagyon rövid a kidolgozással, a megmunkálással szemben. Minden lemezre rakott színt ráégetek, ha kell, egyenként, ezért nem folynak össze a festékek. Így szép, tiszta kompozíciókat tudok létrehozni” – mesélte munkáiról Mária.

A gyönyörű művészalbum Radóczy Mária tűzzománcmunkái mellett a művész batikolt textilképeiből is ízelítőt ad, hiszen korábban textilfestészettel is foglalkozott a XXII. kerület neves művésze. Óriási örömmel mesélte, hogy az album első vásárlója – kicsi a világ! – egy nagytétényi lakos volt, akinek ezt írta a könyvbe: “Az Életben a legfontosabb a szeretet, ezért Karcsinak szeretettel!

A művészalbum természetesen az interneten is megvásárolható, amellyel egy erdélyi egyesületet támogat minden vásárló. http://erdelyikonyv.hu/shop/Radoczy-Maria-Almodni-mertem

dedikálás közben
Demeter Lászlóval, a Tortoma Könyvkiadó igazgatójával

Az Ünnepi Könyvhéten való részvétel arra is nagyszerű alkalom, hogy kiváló művészek ismerjék meg egymást. Nem volt ez másképp Radóczy Mária és Csernik Pál Szende, székely mesemondó esetében sem, akik egymásnak dedikálták az albumjaikat. Azt hiszem, hogy két rokonlélek-művészt sodort egymás mellé a sors a Vörösmarty téren, akikben közös nevező a munkájuk iránti alázat és a lét érzékeny, egyedi leképezése csodás természetük és tehetségük által.

Csernik Pál Szende, székely mesemondóval
családi látogatás a Vörösmarty téren

Olvasta már?