Fókuszban Budafok-Tétény jövője, szóljon hozzá ön is!

by gaalt994

Elkészült a kerületi klímastratégia jóváhagyási tervezete, amely hosszú és még hosszabb távú környezetvédelmi célokat és terveket tartalmaz. Az önkormányzat nyitott a lakosság kérdéseire és észrevételeire.

A Budafok-Tétényt érintő éghajlatváltozási problémák közül a legjelentősebbek a hőség okozta egészségügyi problémák megjelenése, valamint az egyre gyakrabban kialakuló villámárvizek általi károk és kockázatok. Ez utóbbi leginkább a kerület természeti, épített, illetve turisztikai értékeire jelent kiemelt veszélyt, baleseti kockázatot.

Főként ezekből az okokból készült el az a klímastratégiai terv, amelyet a Responsum Kft. interjúkkal, civil szervezetek, szakirodák bevonásával, valamint egy játéksorozat kapcsán lakossági kérdőív eredményeinek feldolgozásával állított össze. A közel 100 oldalas dokumentumba ön is belenézhet ezen a linken.

Az alapvetően 2030-as távlatban gondolkodó, de 2050-ig is kitekintő stratégia elsődlegesen a károsanyag-kibocsátás csökkentését célozza. „Budafok-Tétény 2030-ig olyan kerületté kíván fejlődni, amely a fekvéséből és a történelméből eredő előnyeit kihasználja, miközben megőrzi kisvárosias jellegét, segíti a helyi kötődés erősödését, különös figyelemmel fordul a természeti értékek védelme és fejlesztése felé, biztosítja lakóinak az egészséges lakó- és munkakörnyezetet, csökkenti a közlekedés által okozott terhelést, valamint innovatív módszerek segítségével csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, növeli az energiahatékonyságot” – szól a mottó.

Az önkormányzat honlapján azt írja: annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a dokumentumban kitűzött célokat, a kerületi klímastratégia elkészítésével párhuzamosan szemléletformáló akciókat, környezettudatosságot erősítő gyermekprogramokat, családi napokat és workshopokat is megvalósítanak. Emellett a közzétett dokumentumban írtakkal kapcsolatban is várják a budafok-tétényiek kérdéseit és észrevételeit, amelyeket a tajepiteszet@bp22.hu címre küldhetünk el.

Olvasta már?