Folyamatosan bővül a kerületi értéktár

by nora.farmosi

A kerületi értéktárba azok a tárgyi, szellemi és környezeti értékek kerülhetnek be, amelyek megóvását és továbbvitelét a ma itt élők és a jövő nemzedéke számára is fontosnak tartja a bizottság és az önkormányzat.

Januárban megalakult a Budafok-Tétény Kerületi Értéktár Bizottság Szabolcs Attila egykori polgármester és parlamenti képviselő vezetésével, amelynek az a feladata, hogy feltérképezze a XXII. kerületben fellelhető nemzeti értékeket, és létrehozza az ezek adatait tartalmazó gyűjteményt.

Szabolcs Attila a Promontor TV stábjának elmondta, hogy eddig 43 határozatot hozott a Kerületi Értéktár Bizottság, amiből csak 2-t utasítottak el, a többit felvették a helyi értéktárba, továbbították a megyei és a Nemzeti Értéktár felé. A javaslattételnél fontos az indoklás, valamint hogy a kulturális eseményeknél a helyi közönségnél mennyire épült be a helyiek életébe az adott tevékenység. Nagytétény a legaktívabb, de érkeznek a javaslatok a kerület többi részéről is.

A bizottsághoz kilenc – többek között tárgyi és természeti értékek, épített környezet, kulturális örökség, sporttevékenység – kategóriában bárki, akár civil személy is benyújthatja a javaslatát, amit azután az évente legalább négyszer összeülő testület megvizsgál, értékel, dönt és tájékoztatja a polgármestert.

Az értéktár bizottság elnöke elmondta, hogy a közelmúltban bekerült az értéktárba Hugonnai Vilma életműve, a Háros-sziget, a Tétényi-fennsík, a 6-os út alatti szarkofágok és a Lampar-Budafok Vegyeskar is.

Olvasta már?